POVEĆANJE RAZINE SIGURNOSTI: BiH: Ministar Helez otvorio moderniziranu oružarnicu u Butilama

Oružarnica u kasarni OS BiH 'Butila', u kojoj se čuva streljačko naoružanje i pripadajuća municija modernizirana je po visokim međunarodnim sigurnosnim standardima zaštite razine RC-3.

  • Vijesti

  • 23. Maj 2023  23. Maj 2023

  • 0

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno s načelnikom Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnikom Senadom Mašovićem i zapovjednicom NATO Stožera Sarajevo brigadnim generalicom Pamelom McGahom,  danas u Glavnoj logističkoj bazi OS BiH u Butilama otvorio je moderniziranu oružarnicu, prema kojoj će se modernizirati i ostali objekti za čuvanje streljačkog naoružanja OS BiH.

Događaju su prisustvovali i zapovjednik EUFOR-a general-bojnik Helmut Habermayer, zamjenik načelnika ZS OS BiH general-bojnik Gojko Knežević, zapovjednik Operativnog zapovjedništva OS BiH general-bojnik Radovan Ilić, zapovjednik Zapovjedništva za podršku OS BiH general-bojnik Marko Stojčić, zapovjednik Zapovjedništva logistike OS BiH brigadir Ernes Heleg i ostali uzvanici.

Oružarnica u kasarni OS BiH 'Butila', u kojoj se čuva streljačko naoružanje i pripadajuća municija modernizirana je po visokim međunarodnim sigurnosnim standardima zaštite razine RC-3. Radi se o pilot projektu, koji će služiti kao ogledni model prema kojem će, uz podršku NATO Trust fonda, biti modernizirane preostale prostorije za smještaj naoružanja i municije na perspektvnim lokacijama OS BiH.

MO BiH je za pilot projekt modernizacije oružarnice u Butilama izdvojilo oko 52.000 konvertibilnih maraka, a radovi su okončani prije roka.

"BiH sa svojim vojnim kapacitetima i ograničenim resursima, teži da svoje odbrambene potencijale integrira u globalni sistem kolektivne sigurnosti. Realizacijom ovog projekta OS BiH prihvataju NATO-ve i međunarodne standarde skladištenja naoružanja i municije, čime se također dokazuje naša opredjeljenost za saradnji s NATO-om", rekao je tim povodom ministar Helez.

U svome obraćanju, general Mašović je konstatirao da se povećanjem stepena sigurnosti u vojnim objektima doprinosi spriječavnaju proliferacije streljačkog i lakog naoružanja, te time povećava razina sigurnosti na cijelom teritoriju BiH. General McGaha je naglasila da će NATO pomoći moderniziranje i dodatno opremanje još oko 40 prostorija za skladištenje streljaškog naoružanja, čime NATO pomaže očuvanje sigurnosti za sve građane ove zemlje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...