PRVI PUT NAKON 20 MJESECI: Cijena plina pala ispod magične brojke od…

Također, relativno blaga zima nije pretjerano ispraznila podzemna skladišta plina, a sada je u toku njihovo ubrzano punjenje pred sljedeću jesensko-zimsku sezonu.

  • Ekonomija

  • 26. Maj 2023  

  • 0

Cijena prirodnog plina iz nizozemskog čvorišta TTF je prvi put nakon godinu i osam mjeseci pala ispod 26 eura po megavat satu.

Jučer oko 17 sati po srednjoeuropskom vremenu za megavat sat trebalo je izdvojiti 25,18 eura. Konačno, manje od 26 eura po megavat satu trebalo je platiti krajem septembra 2021. godine.

Stručnjaci pad cijena pripisuju prevelikoj ponudi i ne isključuju daljnji pad cijena, javlja njemačka novinska agencija dpa.

Cijene plina počele su značajno padati sredinom prošlog decembra, nakon što je krajem augusta dosegnut cjenovni rekord od gotovo 346 eura po megavat satu. Tada je Rusija ubrzano počela smanjivati ili obustavljati isporuke članicama EU.

Kao odgovor na iznenadno poskupljenje, članice EU dogovorile su, među ostalim, dinamičko ograničavanje cijene prirodnog plina na 180 eura po megavat satu. Mehanizam, o kojem su se članovi sindikata nakon dugotrajnog usuglašavanja u decembru prošle godine dogovorili, počeo se primjenjivati sredinom februara.

Također, relativno blaga zima nije pretjerano ispraznila podzemna skladišta plina, a sada je u toku njihovo ubrzano punjenje pred sljedeću jesensko-zimsku sezonu. Cilj EU je početkom iduće zime dosegnuti barem 90% kapaciteta skladišta plina, trenutno je već više od 66%.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...