BiH PLANIRA OTVARANJE OSAM AMBASADA, POHVALE ZA KONAKOVIĆA IZ DODIKOVIH REDOVA: „Pokazao je dobru namjeru da sarađuje sa institucijama Republike Srpske..."

Bez obzira na to što će MVP tehnički sve odraditi o pitanju otvaranja novih ambasada, Lučiano naglašava da cijeli proces mora da bude u monitoringu  Predsjedništva BiH.

  • Vijesti

  • 26. Maj 2023  26. Maj 2023

  • 15

Iako je zeleno svetlo za otvaranje osam novih ambasada BiH širom svijeta dato još u mandatu bivše ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, one nisu uspostavljene, a prema najnovijim prognozama, plan je da ta diplomatsko-konzularna predstavništva budu na raspolaganju građanima i privrednicima do kraja 2026. godine.

BiH širom svijeta ima oko 60 diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP), odnosno ambasade, generalne konzulate i misije pri međunarodnim organizacijama, a Predsjedništvo BiH je 2020. godine podržalo otvaranje ambasade BiH u Albaniji. Zeleno svjetlo je godinu kasnije sa adrese Predsjedništva stiglo i za otvaranje ambasada u Alžiru, Tunisu, Maroku, Keniji, Brazilu, Slovačkoj te Azerbejdžanu.

Izvjesno je da ambasade neće biti otvorene ni ove godine, jer je Ministarstvo vanjskih poslova BiH u prvoj verziji srednjoročnog plana rada za period od 2024. do kraja 2026. godine navelo da će tek u tom periodu pristupiti otvaranju ambasada BiH u Alžiru, Tunisu, Maroku, Keniji, Brazilu, Slovačkoj, Azerbejdžanu i Albaniji.

Magistar međunarodnih odnosa i ekonomske diplomatije Lučiano Kaluža navodi za „Glas“ da je Predsjedništvo BiH već dalo određenu vrstu saglasnosti da se ide u pravcu otvaranja novih ambasada i generalnih konzulata širom svijeta. 

- Bez obzira na tu saglasnost, sada imamo novi saziv Savjeta ministara, novog ministra inostranih poslova Elmedina Konakovića, ali i najnoviju inicijativu koja se tiče donošenja i usvajanja zakona o spoljnim poslovima. Tako da bi bez obzira na to što je već dato zeleno svjetlo Predsjedništva BiH na otvaranje novih ambasada, oni i dalje trebalo da koordinišu te aktivnosti jer je spoljna politika u njihovoj nadležnosti. Mislim da to sve neće ići brzo i lako, rekao je Lučiano.

Bez obzira na to što će MVP tehnički sve odraditi o pitanju otvaranja novih ambasada, Lučiano naglašava da cijeli proces mora da bude u monitoringu  Predsjedništva BiH.

- Nije potrebna revizija već donesenih odluka, već da se čitav taj proces otvaranja ambasada prati i koordiniše sa Predsjedništvom na čelu. Konaković je pokazao dobru namjeru da sarađuje sa institucijama Srpske, radi i uvažava mišljenje koje dolazi iz RS, pa postoji dobar prostor za saradnju sa Predsjedništvom BiH na čijem čelu je trenutno Željka Cvijanović koja je pokazala veliku fleksibilnost i profesionalnost u radu, kazao je Kaluža i dodao da bi bilo dobro ponovo analizirati neke učinke koji bi trebalo da proiziđu iz otvaranja ambasada i generalnih konzulata BiH širom svijeta.

U MVP-u je ukupno sistematizovano 658 radnih mjesta, od čega u sjedištu 288, a u DKP-u 370 radnih mjesta.

- Na osnovu odluke Predsjedništva BiH za otvaranje novih diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu, predviđeno je povećanje broja zaposlenih na 702 sistematizovana radna mjesta, čime bi broj radnih mjesta u DKP-u bio povećan na 414 - navedeno je u planu rada MIP-a za trogodišnji period.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...