DA NE BI BILO ZABUNE: Pušenje u kafićima u FBiH neće biti kažnjavano ni za godinu zato što...

(...) iako je Zakon donesen, nije Pravilnik.

  • Društvo

  • 26. Maj 2023  26. Maj 2023

  • 1

Ministarstvo zdravstva Federacije BiH oglasilo se povodom stupanja na snagu Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana u ovom entitetu od nedjelje, 28. maja.

Zakon o zabrani pušenja, dakle, stupa na snagu, ali još nije donesen Pravilnik bez kojeg nije moguće realizovati zakon niti kažnjavati kršenje istog.

Iz Ministarstva zdravstva FBiH prvo navode da "u cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, kao i usklađivanja sa UN okvirnom konvencijom o kontroli duhana, Zakonom se uređuju mjere za zabranu i ograničenje uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, zabranu njihovog oglašavanja, unapređivanja i sponzoriranja, sprječavanje pristupa maloljetnim osobama tim proizvodima, sastav duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, obvezne oznake na pakiranjima, suzbijanje štetnih posljedica, preventivne mjere, osnivanje Federalne komisije za kontrolu uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i nadzor nad provedbom zakona".

Kažu i da su rokovi za usklađivanje sa zakonom različiti u nekim slučajevima. Naprimjer, propisano je da obaveze za fizičke osobe nastupaju s danom početka primjene ovog zakona, a da ustanove, preduzeća i druge pravne osobe svoje akte moraju uskladiti sa zakonom u roku od šest mjeseci od početka primjene.

Međutim, postoje pravna lica u čijim objektima se primjenjuje izuzeće od zabrane pušenja, kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti i drugi, definirani člankom 7. Zakona). Oni svoj rad trebaju uskladiti u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu podzakonskog propisa koji se donosi na osnovu Zakona (Pravilnik o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenje).

Taj Pravilnik još nije donesen uprkos tome što su imali godinu do stupanja zakona na snagu.

"Priprema Prijedloga pravilnika o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja u završnoj je fazi, nakon čega će Prijedlog pravilnika biti objavljen na web stranici Federalnog ministarstva zdravstva, kako bi zainteresirani mogli dostaviti komentare na razmatranje. Nakon obavljenih javnih konzultacija, Pravilnik će biti upućen na objavu u Službenim novinama Federacije BiH", navedeno je iz Ministarstva finansija.

Naglašavaju da je bitno istaći da će se kazne početi naplaćivati 12 mjeseci nakon početka primjene, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih temeljem ovog zakona, što znači da će inspekcijske mjere u ovom periodu biti preventivne, s ciljem pomoći svim pravnim subjektima da prilagode svoje poslovanje sukladno Zakonu.

"Podsjećamo da je Zakonom propisana zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu, kao i u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze malodobne osobe", naveli su.

Na kraju, ističu da zakon ne zabranjuje, već ograničava uporabu duhana, u cilju zaštite i unapređenja javnog zdravlja, kao i stvaranja zdravijeg okruženja koje promovira zdrave izbore, s obzirom na to da su uzrok tri četvrtine svih smrtnih slučajeva u Federaciji BiH, bolesti za koje je jedan od faktora rizika upravo pušenje, navode.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...