BRITANSKI ANALITIČAR OCIJENIO: "NATO prisiljava Ukrajinu da se bori na način na koji Zapad ne bi"

"Ograničili smo Kijev da se bori na način na koji mi ne bismo", rekao je.

  • Evropa

  • 26. Maj 2023  

  • 0

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dugo je apelirao na zapadne sile da njegovoj zemlji osiguraju borbene avione F-16. Joe Biden najavio je ove sedmice da će SAD pomoći u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje avionima, sugerirajući da će ih zemlje članice NATO-a početi isporučivati Kijevu.

Edward Stringer, penzionisani maršal avijacije RAF-a, koji je bio glavni direktor za razvoj združenih snaga u Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, podržao je potez - i ustvrdio da su zapadne nacije tjerale Ukrajinu da vodi oblik rata koji nikada ne bi prihvatile vlastitim snagama. "Postoji moralna dimenzija koju treba razmotriti", kaže u članku za FT.

"NATO bi se borio protiv Rusije tako što bi prvo dobio zračnu bitku, a zatim iskoristio zračnu nadmoć kako bi vodio učinkovitiju kopnenu bitku. S obzirom na slabost VKS-a [Ruskih zračnih snaga], ovo nije pusti san. Ali dosadašnje ograničene donacije Zapada natjerale su Ukrajinu da nastavi s taktikom mljevenja. Ograničili smo Kijev da se bori na način na koji mi ne bismo", rekao je.

"Ako želimo da Rusija bude poražena, trebali bismo preokrenuti ovu poziciju. Odluka o F-16 veliki je korak u pravom smjeru. Ovi avioni možda neće stići na vrijeme da pomognu ukrajinskoj proljetnoj ofanzivi, ali najava će već utjecati na vojsku i političke kalkulacije u Kremlju", dodao je, prenosi Index.hr.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...