NOVE TENZIJE NAKON IZBORA GRADONAČELNIKA: Na sjeveru Kosova oglašene sirene za uzbunu

Iz kosovske policije priopćeno je da su raspoređeni oko zgrada općina kako bi pomogli gradonačelnicima sjevernih općina Zvečan, Leposavić i Zubin Potok u ostvarivanju njihovih prava na rad

  • Regija

  • 26. Maj 2023  

  • 1

U Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku na Kosovu u petak su se oglasile sirene za opasnost, a ispred zgrada općina u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu došlo je i do okupljanja građana.

Bivši vijećnik u Skupštini općine Zubin Potok Miko Biševac kazao je kako su se građani okupili jer su uvjereni da novoizabrani gradonačelnik Izmir Zekiri pokušava ući u zgradu općine.

"Tu su automobili i vjerujemo da je u jednom od njih Zekiri i da pokušava ući u zgradu općine", rekao je Biševac.

Prema njegovim riječima, oko zgrade su raspoređeni pripadnici Policije Kosova i Misije Europske unije za vladavinu prava (EULEKS).

Iz kosovske policije priopćeno je da su raspoređeni oko zgrada općina kako bi pomogli gradonačelnicima sjevernih općina Zvečan, Leposavić i Zubin Potok u ostvarivanju njihovih prava na rad u službenim prostorijama, prenose Reporteri.

"Policija Kosova (KP), u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlaštenjima, poduzima svoje policijske radnje u osiguranju, održavanju reda i javne sigurnosti, kao i poduzima policijske mjere u cilju sprečavanja svih kriminalnih aktivnosti koje se događaju u zemlji“, stoji u priopćenju.

Novoizabrani gradonačelnici općine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok položili su zakletvu 25. svibnja te tako preuzeli lokalnu vlast u ove tri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Radio Slobodna Europa podsjeća kako su oni u četvrtak dužnost preuzeli u javnim objektima jer se u zgradama općine nalaze privremeni općinski organi koji rade u sustavu Srbije.

Jedino je u Sjevernoj Mitrovici zgrada općine koja radi po kosovskom sustavu i u njoj je Erden Atik iz Samoopredeljenja 19. svibnja stupio na dužnost.

Na sjeveru Kosova lokalni izbori u četiri općine većinski naseljene Srbima održani su u travnju uglavnom bez sudjelovanja srpske zajednice koja je prihvatila poziv na bojkot podržan od službenog Beograda, a izlaznost je bila manja od pet posto.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...