POLITIČKI ANALITIČAR DUŠAN JANJIĆ: "Događaji na Kosovu su epilog jednostranih politika Vučića i Kurtija"

"Ta politika reciprociteta je morala kad tad da dovede do situacije da se policijom nameće volja narodu, a da narod odgovara, za sada pojedinačnom pucnjavom, a uskoro ako bude trebalo i masovnim ustankom", rekao je Janjić.

  • Regija

  • 26. Maj 2023  

  • 0

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je da su sukobi na sjeveru Kosova epilog jednostarnih politika kosovskog premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Janjić je agenciji Beta kazao da Kurti dosljedno provodi jednostrane odgovore na jednostrane akcije Beograda.

"Ta politika reciprociteta je morala kad tad da dovede do situacije da se policijom nameće volja narodu, a da narod odgovara, za sada pojedinačnom pucnjavom, a uskoro ako bude trebalo i masovnim ustankom", rekao je Janjić.

Dodao je da su svi u Kvint grupi (SAD, Nemačka, Italija, Francuska, Velika Britanija) znali da će na Kosovu doći do sukoba.

"Kurti ima veliku podršku od Francuza i Britanaca za izazivanje sukoba na severu Kosova. Nadam se da sukobi neće dugo trajati, mada ne isključujem mogućnost da bude i mrtvih. Ova situacija potpuno diskredituje politike reciprociteta Vučića i Kurtija, kao i evropski model normalizacije", naglasio je Janjić.

Istakao je da se način na koji je Miroslav Lajčak vodio proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, završio oružanim sukobima.

"Zemlje Kvinte će sada pokušati da ne dozvole da u narednih mesec dana bude masovnih pucanja na severu Kosova. Pitanje severa Kosova sada će se rešavati mimo modela formiranja Zajednice srpskih opština i mimo Kurtijevog modela da Srbima ne da ništa", ocijenio je analitičar.

Naveo je da je vlast u Srbiji stavila vojsku u stanje najvišeg stepena borbene gotovosti da bi pokazala da je navodno uz narod.

"Ova vlast je već načeta u Beogradu i sada mora da pokaže da je uz narod na Kosovu. Vojska se diže da bi se umanjila politička šteta, ona sigurno neće ući na Kosovo. Rata neće biti. Ako bude trebalo podići će se rasformirana civilna zaštita i policajci koji su prošle godine napustili kosovsku policiju. Srbi će, ako bude trebalo, paravojno kontrolisati sever Kosova", smatra Janjić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...