MISTERIJA BOŠNJAČKOG INSTITUTA: Ima li Skakino hapšenje veze sa "sumnjivim" poslovima Zlatka Lagumdžije?

Iz izvora bliskih istrazi portal Ljudski.ba saznaje da se sa Skakom pravi dogovor da tužioce dovede i do Lagumdžije jer se odavno sumnja da je Lagumdžija učestvovao u nestanku vrijednih umjetničkih dijela iz zaostavštine Adila Zulfikarpašića

  • Društvo

  • 27. Maj 2023  27. Maj 2023

  • 8

Akcija u kojoj je prošle sedmice uhapšen bivši gradonačelnik Sarajeva i ambasador BiH u Kataru Abdulah Skaka simbolično je nazvana "Vizionar". Imajući u vidu kuda bi mogla odvesti reklo bi se da naziv nije slučajno odabran, jer bi istraga mogla otići i do Bećirovićevog kandidata za ambasadora u UN-u Zlatka Lagumdžije.

Iz izvora bliskih istrazi portal Ljudski.ba saznaje da se sa Skakom pravi dogovor da tužioce dovede i do Lagumdžije jer se odavno sumnja da je Lagumdžija učestvovao u nestanku vrijednih umjetničkih dijela iz zaostavštine Adila Zulfikarpašića, ali i njegove uloge u mešetarenju oko vrijednosti umjetničkih djela koja su se nabavljala i poklanjala preko Gradske uprave.

Istražioce navodno interesuje gdje je i kako završilo jedno od vrijednih dijela velikana bosanskog slikarstva Ismeta Mujezinovića, te da li su i kako falsifikovana određena umjetnička djela. 

Prije više od deset godina pokrenuta je istraga prema prijavi srodnika Adil-bega Zulfikarpašića zbog nestanka Zulfikarpašićeve ostavštine vrijedne više desetina miliona eura, koju je on testamentom ostavio Bošnjačkom institutu. Predistražnim radnjama tada je utvrđeno da je višemilionski iznos novca, koji se nalazio u sefu u Švajcarskoj, podignut u junu 2008. godine, da bi dva mjeseca kasnije navodno bio uplaćen na privatne račune najmanje dva člana Upravnog odbora Bošnjačkog instituta.

Istražne radnje u to vrijeme je vodila Federalna uprava policije. No, iz Tužilaštva BiH tada su demantirali da je u Tužilaštvu otvoren predmet protiv Zlatka Lagumdžije, predsjednika Upravnog odbora Bošnjačkog instituta. 

(Ljudski.ba/SB)

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...