REAKCIJA IZ STRANKE ZA BiH: "Tražili smo sredstva za videonadzor u Sarajevu, naš amandman je odbijen"

"Stav predlagača na naš amandman je bio da se ne prihvata sa sljedećim obrazloženjem: Nabavka opreme je već planirana u predloženom Budžetu, a Vlada KS prioritetno planira nabavku helikoptera", navela je zastupnica Hodžić.

  • Politika

  • 27. Maj 2023  27. Maj 2023

  • 1

U Sarajevu je u petak poginula mlada doktorica Azra Spahić nakon što ju je na pješačkom prelazu automobilom usmrtio Armin Berberović vozeći u alkoholiziranom stanju, bez vozačke dozvole.

Zastupnica Stranke za BiH u Skupštini KS Admela Hodžić povodom aktuelnih dešavanja i narušene sigurnosne situacije u KS oglasila se objavom na Facebooku.

Klub Stranke za BiH je amandmanom za prijedlog Budžeta KS za 2022. tražio da se pozicija u budžetu pod nazivom Izgradnja novog objekta za potrebe MUP-a i nabavka opreme doda u nazivu "sa sistemom videonadzora u KS" i uveća s planiranih 100.100,00 KM na 10.100.100,00.

Navedena pozicija je u okviru razdjela Ministarstva unutrašnjih poslova ekonomski kod 821600, HAX028 i 038F te da se umanji s pozicije Nabavka helikoptera, ekonomski kod 821300, NOV038F, razdio Ministarstvo unutrašnjih poslova za 10 miliona.

Zastupnica Hodžić dalje nastavlja: 

"U ime Kluba je dato i sljedeće obrazloženje: Svjedočimo dugogodišnjoj narušenoj sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo i nedopustivo je da Sarajevo nema centar za upravljanje videonadzorom.

Posebno je porazno da je takav centar uspostavljen u svim općinama manjeg bh. entiteta i na svim izlazima iz Sarajeva, i da glavni grad države BiH nema funkcionalnog sistema videonadzora, niti u saobraćaju, niti na drugim frekventnim lokacijama.

Stav predlagača na naš amandman je bio da se ne prihvata sa sljedećim obrazloženjem: Nabavka opreme je već planirana u predloženom Budžetu, a Vlada KS prioritetno planira nabavku helikoptera. Izgradnja novog objekta će biti planirana kada za to budu ispunjene sve predradnje kako bi se ista realizirala.

Svjedoci smo skoro svakodevnih nemilih događaja na ulicama Kantona Sarajevo s kobnim posljedicama gdje živote gube nevini građani. S druge strane, oni koji prouzrokuju ovakve tragedije su višestruki povratnici u vršenju istih i sličnih djela zbog neadekvatnog nadzora i kontrole koja se može prevenirati većim prisustvom policije, strožijim kaznama i videonadzorom uvezanim i kontroliranim iz jednog centra.

Tražili smo i tada, a tražimo i sada da se ubrzaju 'sve potrebne predradnje' ili kako god da se to naziva u stručnoj terminologiji, jer svaki izgubljeni život nikakvo obrazloženje ne može opravdati.

Apelujem na ministra MUP-a Admira Katicu, koji je i sada u mandatu, a bio je ministar i tada kada smo podnijeli amandman, kao najodgovorniju osobu za poduzimanje svih potrebnih radnji za preveniranje i sigurnost u Kantonu Sarajevo", napisala je Admela Hodžić.

#sigurnost #alarm #kantonsarajevo #BiH #apel #probudimose #MUPKS Klub Stranke za BiH je amandmanom za prijedlog...

Objavljuje Admela HodžićSubota, 27. svibnja 2023.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...