DIVLJE, JEDINSTVENO, NEOČEKIVANO: Preslušali smo remek-djelo Gorana Bregovića, „Pupak svijeta“ – muzički je i politički testament…

Pred vama je kratka recenzija neočekivanog, ali unikatnog glazbenog putovanja Balkanom.

  • Kultura

  • 28. Maj 2023  28. Maj 2023

Piše: MARIO ILIČIĆ

Više od pola stoljeća Goran Bregović traje na glazbenoj sceni. Njegov put vodi od rock`n`rolla, preko šunda, sve do međunarodno priznatog i jednog od najutjecajnijih skladatelja, glazbenika, tekstopisaca, aranžera i producenta koji je balkansku muziku upisao na svjetsku glazbenu kartu.

Bregović je, mora mu se to priznati, u svakoj od nabrojanih epizoda u karijeri, dostigao sami vrh. To je učinio i ovoga puta, osmislivši tri lirske priče temeljene na kršćanskoj, židovskoj i muslimanskoj liturgiji.

Pred vama je kratka recenzija neočekivanog, ali unikatnog glazbenog putovanja Balkanom.

Album pod nazivom "The Belly Button Of The World", iliti po naški „Pupak svijeta“, otvara naslovna kompozicija u trajanju od 8 minuta i 45 sekundi, a već u prvim taktovima nazire se spoj nespojivog koji slijedi. Nakon uvodnih sekvenci iz teme „Bijelog dugmeta“, Sve će to o mila moja prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš, Bregovićevo čelo uvodi nas u religijske teme islama, koje se, pak, nešto kasnije pretapaju s temom iz pravoslavlja. Nakon uvoda, i molskih dionica, Bregović je zaplovio poznatim vodama, praveći durski – veseli prijelaz. No, uskoro sve završava tamo gdje je i započelo - liturgijskim pravoslavnim višeglasjem.

Bregovićev „Trenutak melankolije“ druga je po redu kompozicija na albumu „Pupak svijeta“, traje nešto kraće od pet minuta i istinski oslikava raspoloženje u kojem se autor nalazio. Pjesma je to trenutka, nastala u doba korone, vremenu kada se mnogima od nas svijet urušavao, mijenjao pred očima, dok je u bestragu nestajalo sve ono o čemu smo pisali, svirali, pjevali…

Nakon „Trenutka melankolije“, Brega priča „Kršćansku priču“. Pjesma traje duže od 13 minuta, baš kao i epska „Rime of the Ancient Mariner“, Brucea Dickinsona i Iron Maidena, u kojoj se izmjenjuju teme i ritmovi…

No, za razliku od Maidenove priče o drevnom mornaru, Bregović je ponovno spojio nespojivo. Virtuozne dionice klarineta baš kao da su djelo velikog Bokija Miloševića, puhači, basovi i baritoni vode nas na novo beskrajno putovanje Balkanom, a kulminacija je uslijedila crkvenim zvonima i romskim melosom s prepoznatljivim Bregovićevim pečatom.

Četvrta skladba na albumu, „Židovska priča“, započinje dragačevskim trubama, nastavlja se ritmičkim prijelazom, a nakon gotovo 12 minuta, u pokušaju dočaravanja patnje i radosti židovskog naroda, završava veselim ritmom s istoka te molskim minijaturama na violini.

Na koncu, stižemo i do „Muslimanske priče“ koja zatvara ovo jedinstveno glazbeno putovanje.

Brega je šećer ostavio za kraj. U 13 minuta, koliko traje „Muslim Tale“, prepliću se sve teme Balkana. Nakon tri minute i prijelaza na makedonski ritam sedam osmina, Bregović je ponovno na početku priče, spajajući srž kreativnosti svoga dosadašnjeg klasičnog, ali i divljeg, jedinstvenog, eklektičnog i neočekivanog glazbenog putovanja.

Na koncu, zasluge za glazbene priče na albumu “The Belly Button Of The World” imaju i solisti Mirjana Nesković (Srbija), Gershon Leiserson (Izrael) i Zied Zouari (Tunis).

Album od pet djela, Bregović je napisao za tri solo violine, simfonijski orkestar, sekstet muških glasova i bend Vjenčanja i Sprovodi, a njegovo se novo ostvarenje naslanja na radove čuvenog francuskog kompozitora i basistu Renauda Garciju-Fonsa.

Valja naglasiti kako je „Pupak svijeta“ poseban album koji odudara od uobičajenog, komercijalnog, ali spada u djela koja na najbolji način svijetu predstavljaju bogatstvo različitosti Balkana, u kojem se spaja nespojivo, a granice ne postoje.

Bregovićev „Pupak svijeta“ mjesto je na kojem se rađaju najveći svjetski umovi, nobelovci, umjetnici, sportaši...

U svaki ton albuma Bregović je utkao svoje Sarajevo, Banju Luku, Mostar, Beograd, Zagreb, Skopje, Sofiju..., stvarajući djelo koje liči na neku vrstu oporuke, vlastitog političko-muzičkog testamenta osvjedočenog ateiste čiji pogled sa strane daje jasnu sliku onoga čega mnogi od nas nisu - niti će ikada biti svjesni.

Vezane vijesti

trenutak ...