MINISTRICA OKOLIŠA I TURIZMA FBiH NASIHA POZDER: "Betoniranje obala, gradnja na obalama, zatrpavanje vodotokova otpadom dođe na naplatu"

"Pokušat ću da se ne krijem iza termina nadležnost", kazala je.

  • Politika

  • 29. Maj 2023  29. Maj 2023

  • 4

Nasiha Pozder ministrica okoliša i turizma FBiH u emisiji Rezime kazala je da je u Ministarstvu zatekla stanje kakvo je i očekivala.

"Imamo dosta zastarjelih zakona i propisa, dosta onih koji u ladicama čekaju već dugo da se usvoje ili obnove. Obradovalo me da sam dočekala da imamo Strategiju zaštite okoliša. To je zajednički krovni dokument koji će usmjeriti da imamo zajedničke ciljeve. Ovaj strateški dokument FBiH je u parlamentarnoj proceduri i tek se treba potvrditi."

Ističe da će se truditi da prevazilazi administrativne probleme.

"Zaista se nadam da ću uspjeti da mi nadležnost ne bude osnovna prepreka. Prve dane provodim gradeći neku vrstu odnosa i ambijenta. Pokušat ću da se ne krijem iza termina nadležnost."

Ministrica navodi da je u domenu Federacije južna interkonekcija.

"Jasno je da plin kao energent nije energent budućnosti, ali je danas tu, prisutan. Ako govorimo o Sarajevu znamo da nam olaškava sliku koju imamo u toku zimskog perioda. Kada govorimo o Tuzli, nisam toliko tu temu, ali sam pratila šta kažu stručnjaci. Koliko sam shvatila to nije naišlo na razumijevanje. Južna interkonekcija iziskuje dugotrajan proces eksproprijacije zemljišta, nije to nešto što će se desiti preko noći. Mi još uvijek nemamo usvojen zakon na federalnom nivou, stoji u Domu naroda."

Kada govorimo o Trgovskoj gori Pozder kaže da je raduje što imamo koncenzus po tom pitanju.

"Pokreću se prve aktivnosti u pravcu utvrđivanja nultog stanja trenutno na terenu. Da se utvrdi kakva je trenutna kvaliteta zemlje, zraka, biodiverziteta, kakvo je stanje u flori i fauni da bismo mogli pratiti ukoliko dođe do odlaganja otpada kako i da li to utiče."

Naglašava da je čovjek jako puno kriv za poplave, ali i druge prirodne nedaće.

"Graditi na obalama rijeka na način kako nije zakonski regulisano, sankcije moraju da uslijede. Zapravo, sankcije vrlo često ne uslijede ili nisu adekvatne. A kada se desi tako nesto onda tražite odštetu. Betoniranje obala, gradnja na obalama, zatrpavanje vodotokova otpadom na kraju dođe na naplatu. Ne smijemo zaboraviti ni na klimatske promjene", kazale je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...