ČOVIĆ O MUZEJU HVO-a NA HELIODROMU: "Meni je žao što je uopće bilo potrebe za..."

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je kazao da se vojni muzej ne nalazi na mjestu logora, te da mu je žao svake žrtve i pojedinačne patnje.

  • Vijesti

  • 30. Maj 2023  

  • 19

Na inicijativu Kluba SDP-a sutra će se na redovnoj sjednici Gradskog vijeća Mostara naći inicijativa o novoj lokaciji muzeja HVO, čija je gradnja planirana na mjestu nekadašnjeg zloglasnog logora Heliodrom, prenosi N1.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je kazao da se vojni muzej ne nalazi na mjestu logora, te da mu je žao svake žrtve i pojedinačne patnje.

„Meni je žao što je uopće bilo potreba za mjestima gdje u Domovinskom ratu bilo onih koji su morali biti lišeni svoje slobode, bez obzira o kome se radi. Na isti način gledam i Heliodrom i Četvrtu osnovnu školu koja je danas institucija države kao i Muzej Jablanica , kao i bezbroj stratišta hrvatskog, bošnjčkog i srpskog naroda diljem BiH. Žao mi je svake pojedinačne patnje, jer moje se ime znalo nekad spominjati oko toga, ja sam svjestan izazova vremena rata, i u ratu nikome nije bilo dobro, ali danas praviti političke događaje oko tema kao što je muzej HVO-a u Mostaru je u najmanju ruku nečovječno i licemjerno da ne povrijedim osjećaje onih koji se vežu za taj prostor ali mislim da to vrijeme treba ostaviti u povijesti da obilježimo ono što svako obilježava“, kazao je Čović.

Govoreći o samoj lokaciji muzeja, Čović kaže mnogo je mjesta u BiH, nekadašnjih stratišta koji bi se dali analizirati, kao što su Četvrta osnovna škola u Mostaru i Muzej Jablanica.

„ Možete analizirati i otići vidjeti gdje su ljudi stradali, gdje se stradalo, a gdje se gradi muzej. Širi prostor možemo analizirati na taj način. Spomenuo sam Četvrtu osnovnu školu, ima li smisla da u toj školi bude institucija pravosudna BiH, nisam čuo nijedan glas koji bi osporio. Na isti način gledam naš muzej u Jablanici, jesam li čuo ijednog predstavnika koji prizivaju na Heliodrom da kažu stanite malo šta je sa muzejom u Jablanici, , to ćemo morati staviti u istu ravan. To vrijeme ’92. ta dva naroda su se držali za ruku, zajedno trebamo pokušati zaštiti ovaj prostor kroz HVO, tako da što manje se bavimo time bit će nam lakše, ja želim da kao ovaj spomenik koji baštini jednu žrtvu hrvatskog naroda, na isti način vidjeti spomenik koji baštini žrtvu drugog naroda, ne vidim nikakvu razliku“, izjavio je lider HDZ-a koji je prokomentarisao i tok pregovora oko uspostave vlasti u HNK.

„Pregovori idu vrlo dobro, mislim da je to danas dovoljno, a vjerujem da ćete narednih dana imati Vladu u Mostaru pa ćemo onda biti zadovoljni svi“, zaključio je Čović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...