"SB" NA SJEDNICI DOMA NARODA PARLAMENTA BiH: Džaferović poručio da je zakon o gasu preduvjet za izgradnju bilo koje plinske interkonekcije (FOTO)

Kada je u pitanju južna interkonekcija Vijeće ministara je dalo podršku tom projektu između BiH i Hrvatske te pozvalo Vladu Federacije BiH da hitno Parlamentu FBiH predloži da donese zakonsko rješenje u cilju ubrzanja realizacije tog projekata.

  • Politika

  • 31. Maj 2023  31. Maj 2023

  • 4

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na sjednici koja je počela danas u Sarajevu Godišnji konsolidirani izvještaj interne revizije za 2021. godinu čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora BiH, javila je Fena.

Sjednica je počela postavljanjem delegatskih pitanja, a jedno od pitanja postavio je delegat Kluba Bošnjaka Šefik Džaferović (SDA) o odlukama koje je Vijeće ministara BiH donijelo, a koje se odnose na plinovode istočne i južne interkonekcije.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZ) kazala je da je u kontekstu istočne interkonekcije Vijeće ministara zadužilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da Predsjedništvu BiH dostavi prijedlog osnova za vođenje pregovora o zaključivanju sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji plinovoda.

Kada je u pitanju južna interkonekcija Vijeće ministara je dalo podršku tom projektu između BiH i Hrvatske te pozvalo Vladu Federacije BiH da hitno Parlamentu FBiH predloži da donese zakonsko rješenje u cilju ubrzanja realizacije tog projekata.

Džaferović je kazao da se iz ovoga može zaključiti da je Vijeće ministara BiH različito postupilo u ova dva slučaja jer za istočnu interkonekciju ide procedura o zaključenju sporazuma što je formalna procedura, a u drugom slučaju data je podrška projektu što formalno-pravno ne znači ništa.

Problematizirao je Džaferović i nepostojanje inicijative za usvajanje zakona o gasu, što je, kaže on, preduvjet za izgradnju bilo koje plinske interkonekcije.

Pred delegatima je i Godišnji konsolidirani izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021. godinu.

Državni delegati će biti upoznati i sa informacijom Ministarstva odbrane BiH o upućivanju pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u humanitarnu operaciju nakon zemljotresa u Republici Turskoj, a dnevnim redom je predviđeno i davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora.

Nekoliko tačaka dnevnog reda odnosi se i na izvještaje o radu državnih institucija među kojima je Agencija za poštanski saobraćaj BiH za 2022. godinu i Državna regulatorna komisija za električnu energiju za 2022. godinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...