TREĆI PUT OVE SEDMICE: Moskva saopćila da su napadnute rafinerije nafte i grad unutar ruske teritorije

Iz Ukrajine nije odmah bilo komentara na ruske izvještaje, u sedmici kada su obje zemlje optuživale jedna drugu za širenje terora u njihovim prijestolnicama vazdušnim napadima dok Ukrajina priprema akciju da okonča rusku invaziju uz podršku Zapada.

  • Svijet

  • 31. Maj 2023  

  • 0

Moskva je saopćila da je ukrajinska artiljerija pogodila grad unutar Rusije po treći put ove sedmice i da su danas dronovima napadnute dvije ruske rafinerije nafte, a u ukrajinskom granatiranju u istočnoj Ukrajini koju je okupirala Rusija je navodno ubijeno pet osoba, javlja Reuters.

Iz Ukrajine nije odmah bilo komentara na ruske izvještaje, u sedmici kada su obje zemlje optuživale jedna drugu za širenje terora u njihovim prijestolnicama vazdušnim napadima dok Ukrajina priprema akciju da okonča rusku invaziju uz podršku Zapada.

U ruskom gradu Šebekino dvoje od četiri ranjene osobe su hospitalizovane, a granate su oštetile stambenu zgradu, četiri kuće i školu, rekao je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

Gladkov je u ponedjeljak rekao da su pogođena dva industrijska objekta u gradu, a da je u subotu bio pod artiljerijskom vatrom kada je pokušavao da uđe u grad, oko 7 km sjeverno od granice s Ukrajinom.

Napadnute rafinerije

Kremlj je izrazio zabrinutost zbog granatiranja.

Ruski zvaničnici u istočnoj ukrajinskoj regiji Lugansk, jednom od četiri za koje Moskva tvrdi da ih je anektirala, rekli su da je Ukrajina preko noći upotrijebila raketne bacače HIMARS američke proizvodnje da napadne farmu u selu Karpati, ubivši pet ljudi i ranivši njih 19.

Ukrajinski generalštab saopštio je da su njegove snage odbile 22 ruska napada na istoku Ukrajine tokom proteklog dana i da su ukrajinski avioni izveli 11 napada na rusko osoblje i vojnu opremu, ne precizirajući gdje.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je potisnulo ukrajinske snage oko dva naselja u regionu Donjecka, dijela linije fronta od 1.000 km koja se jedva pomjerila uprkos mjesecima iscrpljujućih borbi koje su koštale desetine hiljada života.

Također je rečeno da je uništen ukrajinski “poslednji ratni brod” tokom raketnog udara na Odesu, bez pružanja dokaza.

Oleh Čalik, portparol ukrajinske mornarice, odbio je da komentariše, rekavši da neće odgovarati ni na kakve tvrdnje Rusije.

Rekao je da mornarica neće otkriti nikakve informacije o gubicima tokom rata.

Reuters nije bio u mogućnosti da provjeri izvještaje nijedne strane.

Dronovi su u srijedu napali dvije rafinerije nafte otprilike 65-80 km istočno od najvećih ruskih terminala za izvoz nafte, prema ruskim zvaničnicima koji nisu nikoga okrivili za taj napad.

Naveli su da je požar izbio u rafineriji Afipsky, ali je kasnije ugašen, te da se dron srušio na rafineriju Ilsky ali da nije prouzrokovana šteta.

Nebo iznad Ukrajine bilo je relativno mirno u utorak navečer, bez izvještaja o većim zračnim napadima nakon talasa napada u prethodna 24 sata. U napadima ruskih dronova u utorak je u Kijevu jedna osoba poginula, a četiri su ranjene, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinske bespilotne letjelice pogodile su u utorak bogate dijelove Moskve i dvije osobe su povrijeđene, dok su neki stambeni blokovi nakratko evakuisani, rekao je gradonačelnik Moskve. Kremlj je rekao da je protivvazdušna odbrana Moskve funkcionisala efikasno, ali da ima prostora za poboljšanje.

Mikhailo Podolyak, pomoćnik ukrajinskog predsjednika, negirao je da je Kijev direktno umiješan, ali je rekao da “sa zadovoljstvom gledamo događaje” i da predviđa još takvih udara.

Rusija optužuje SAD i Veliku Britaniju

Ruski izaslanik je nakon napada optužio Washington da je ohrabrivao Kijev da počini napade. Bijela kuća je saopštila da prikuplja informacije o incidentu i ponovila da Washington ne podržava napade unutar Rusije.

Visoki ruski zvaničnik također je kritikovao Veliku Britaniju nakon što je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly rekao da je Ukrajina imala pravo da projektuje silu izvan svojih granica.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da bi se svi britanski zvaničnici koji su podržali ukrajinske snage mogli smatrati legitimnim vojnim ciljevima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija primijetila da SAD i Velika Britanija nisu osudile napad na Moskvu.

Kako navodi Reuters, Washington i London su glavni dobavljači oružja Ukrajini pod uslovom da ga koristi za odbranu i za ponovno preuzimanje ukrajinske teritorije koju su okupirale ruske snage, za koje kažu da su pokrenule ničim izazvan osvajački rat.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi iznio je pet principa na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u utorak kako bi pokušao zaštititi nuklearnu elektranu Zaporožje, okupirano od Rusije, na jugu Ukrajine.

Ni Rusija ni Ukrajina nisu se obavezale da će ih poštovati.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...