"OVAKVE PRESUDE EVROPA NE PAMTI": Karup-Druško smatra da Brammertz nije slučajno pomenuo reparaciju i mogućnost da žrtve pokrenu procese

Naglašava da je Bosanski Šamac preživio stravične zločine i da za njih imamo presudu.

  • Društvo

  • 31. Maj 2023  

  • 2

"S obzirom da znam činjenice koje su ranije presuđivane u slučaju Stanišić i Simatović ja mogu slobodno reći da se ovdje radi o presudi protiv Srbije", istakla je novinarka Dženana Karup-Druško.

"Bez obzira što se radilo o postupku za odgovornost dvojice ključnih ljudi tadašnje državne bezbjednosti. U toj presudi, uz odgovornost Stanišića i Simatovića i ulogu koju je državna bezbjednost imala kod tih tzv. paravojnih formacija, a sada vidimo da su to bile legalne formacije koje su pripadale institucijama Srbije, imamo dokazanu ulogu drugog dijela Ministarstva unutrašnjih poslova, a to je javna služba. I treće, to je uloga vojske Jugoslavije koja je takođe zajedno sa njima učestvovala. Uz to, u presudi je vrlo jasna i politička odgovornost zato što su te velike operacije, planovi o krčmljenju BiH, zauzimanju njene teritorije u okviru čega su počinjeni stravični zločini, dogovarani na sastancima na kojima je učestvovao Slobodan Milošević uz Stanišića, Perišića. Dakle ovo je historijska presuda."

Kaže da su optužnice od osnivanja Haškog tribunala do danas konstantno dokazivale odgovornost Srbije i da je Srbija kriva za agresiju na BiH.

"Nažalost, presude imamo takve kakve imamo. Bilo je nekoliko presuda koje su minimizirane, pogrešno interpretirane."

Karup-Druško smatra da Brammertz nije slučajno pomenuo reparaciju i mogućnost da žrtve pokrenu procese.

"Žrtve je jasno uputio da to rade na lokalnim nivoima. Mislim da im je on pokazao jedan pravac djelovanja, koji je vrlo jednostavan. Naša tužiteljstva bi trebala iskoristiti to ogromno naslijeđe Haškog tribunala za nastavak procesuiranja onih koji su bili ne samo izvršioci nego su bili u tom komandnom lancu. Presuda Stanišiću i Simatoviću donosi desetine imena ljudi, pojedinaca koji su učestvovali u toj piramidi."

Navodi da Tužilaštvo ima snagu za takve predmete, te da se tu radi samo o političkim odlukama.

"U zadnje vrijeme smo bili svjedoci procesa koji jedan za drugim padaju pred sudovima. To bi u nekoj normalnoj zemlji bio ozbiljan alarm da s enapravi revizija onoga što radi Tužilaštvo. sramotno je da za opsadu Sarajeva nikad niko nije odgovarao, da imamo dvije presude Haškog tribunala, da je Tužilaštvo BiH dokazivalo zločine počinjene nad Srbima i da po njihovim presudama ispada da nije bilo ništa. Sa druge strane imamo stravične zločine u Zvorniku, Bosanskom Šamcu..."

Naglašava da je Bosanski Šamac preživio stravične zločine i da za njih imamo presudu.

Karup-Druško navodi da su danas vrlo blage reakcije iz Srbije.

"Ne znam na koji način mogu ublažiti ovo što je presuđeno. Srbija je još uvijek fokusirana na Kosovo i vidim da vrlo svjesno drže tenzije oko svega toga. Posljedice po Srbiju su ogromne."

"Brammertz je danas komentirajući presudu Stanišiću i Simatoviću pomenuo i presudu UZP-a za Hrvatsku. Dakle, Haški tribunal je presudio da su Srbija i Hrvatska učestvovale u agresiji na BiH. Sad imamo presudu UZP-a i za Srbiju i za Hrvatsku. Presuđeni su najstravičniji zločini, da je sve to urađeno zbog teritorijalnih pretenzija Hrvatske i Srbije prema BiH. Hag je jako puno uradio. Ali mi stalno minimiziramo to što imamo. Ovakve presude nisu postojale od Drugog svjetskog rata. Ovakve presude Evropa ne pamti", zaključila je Karup-Druško za FTV.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...