HAOS U KREMLJU NAKON UPADA RUSKIH DOBROVOLJACA: Čečenski udar za Jevgenija Prigožina i zloglasnu grupu Wagner…

Gladkov je 1. juna dogovorio s vlastima nekoliko ruskih regija da prihvate 1.200 stanovnika Belgoroda tokom evakuacije.

  • Evropa

  • 02. Jun. 2023  02. Jun. 2023

  • 0

Stručnjaci Instituta za proučavanje rata (ISW) ukazuju da reakcija ruskih vlasti na operacije u ruskoj regiji Belgorod ukazuje na "povećanu zabrinutost zbog rata u Ukrajini" u ruskom informacijskom prostoru i društvu.

U izvještaju se navodi da su 1. juna jedinice "Ruskog dobrovoljačkog korpusa" i legije "Sloboda Rusije" izvele još jednu operaciju u regiji Belgorod. Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da "nije bilo neprijatelja na teritoriju Belgorodske oblasti" tokom pokušaja proboja, iako geolokacijski video snimci pokazuju da su vojne jedinice navodno djelovale na ruskom teritoriju.

Analitičari primjećuju: reakcija ruskih dužnosnika i takozvanih vojnih blogera na ograničenu operaciju u regiji Belgorod pokazuje da u ruskom informacijskom prostoru postoji povećana zabrinutost zbog rata u Ukrajini. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 1. juna da ruski predsjednik Vladimir Putin dobiva stalne informacije o situaciji u regiji Belgorod i da je Putin odlikovao načelnika okruga Šebekin Volodimira Ždanova "Ordenom za hrabrost" zbog reakcije na situacija na granici. Stručnjaci skreću pažnju na činjenicu da je Gladkov 1. juna dogovorio s vlastima nekoliko ruskih regija da prihvate 1.200 stanovnika Belgoroda tokom evakuacije.

Također je najavio evakuaciju 200 djece u regiju Penza i planira evakuaciju još 600 djece u regije Kaluga i Yaroslavl 3. juna. Prema analitičarima, razgovori o evakuaciji, Putinova pažnja i karakterizacija spomenutih operacija od strane Ministarstva odbrane Ruske Federacije kao pokušaja "invazije" na ruski teritorij ukazuju na to da Kremlj pokušava iskoristiti ove ograničene operacije za podršku aktuelne informativne hajke kojima je cilj prikazati rat u Ukrajini kao "egzistencijalni" i pridobiti podršku unutar zemlje za dugi rat.

U recenziji instituta podsjeća se da su ruske trupe izvele još jednu seriju raketnih napada na Ukrajinu u noći s 31. maja na 1. juni i poslijepodne 1. juna. ISW je primijetio da je prethodno procijenio da su ruske snage pokrenule novu zračnu kampanju posljednjih mjeseci kako bi oslabile ukrajinske protuofanzivne sposobnosti, ali da će rusko davanje prioriteta udarima na Kijev vjerovatno dodatno ograničiti sposobnost kampanje da značajno odvrati potencijalne protuofanzivne akcije Ukrajine.

U izvještaju se također navodi da su čečenski zapovjednici i dužnosnici 1. juna izveli koordinirane napade na financijera grupe "Wagner" Jevgenija Prigožina, vjerovatno s ciljem potkopavanja njegovog autoriteta.

Prigožin je odgovorio na napade rekavši da će nastaviti govoriti sve dok dužnosnici ruskog Ministarstva odbrane ne budu kažnjeni "zbog grešaka u planiranju invazije na Ukrajinu". Stručnjaci napominju da bi čečenski napadi na Prigožina mogli biti dio nastojanja Kremlja da diskreditira i potkopa njegov autoritet u trenutku kada "wagnerovci" napuštaju prvu liniju bojišnice. Konkretno, napadi su se dogodili 1. juna - na dan kada je Prigožin objavio da će "Wagner" povući trupe s prve linije, kao i na njegov rođendan, navodi se u izvještaju.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...