HISTORIJSKI REVIZIONIZAM U REŽIJI PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE GRADA DOBOJA: "Srbi su imali dva antifašistička pokreta – četnike i partizane"

"Najveće njemačke ofanzive i žarišta borbi su, takođe, u mjestima sa srpskim življem".

  • Društvo

  • 20. Avg. 2023  

  • 1

Kod spomen-obilježja borcima poginulim u Drugom svjetskom ratu na Preslici danas su, povodom 23. avgusta - Dan ustanka naroda dobojskog kraja, položeni vijenci i odata počast poginulim borcima i civilima, uz poruku da od zaborava treba sačuvati historijske činjenice i odbraniti ih od nasrtaja i revizionizma.

Predsjednik Skupštine grada Doboj Srećko Rekanović ukazao je na opredijeljenost lokalne vlasti da obilježava sve historijske događaje u Drugom svjetskom ratu i posljednjem ratu s ciljem “očuvanja od zaborava i sprečavanja revizije historijskih činjenica”.


Rekanović je izjavio novinarima da je “srpski narod ovog područja imao dva antifašistička pokreta – četnički i partizanski, kojih se ne treba odricati jer su značajno doprinijeli opstanku srpskog i drugih naroda ovog kraja”.

“Ako sagledamo gdje su se odigrali ustanci tokom Drugog svjetskog rata na području bivše Jugoslavije dođete do zaključka da su to uglavnom srpske sredine. Najveće njemačke ofanzive i žarišta borbi su, takođe, u mjestima sa srpskim življem”, naveo je Rekanović.

Počast svim borcima i civilima poginulim u Drugom svjetskom ratu jučer je odata i na Brezicima gdje je bila smještena ustanička bolnica, a prethodno je odata i kod spomen-obilježja na Memorijalnom kompleksu gradskog parka u Doboju, prenosi N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...