O NJIHOVOM ISKUSTVU POSLIJE MASAKRA NA OSTRVU UTOYA: Ana Brnabić razgovarala sa norveškim stručnjacima

Brnabićeva je istakla da tragedije, poput one koja se dogodila 3. maja ove godine u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, mijenjaju čitavu zemlju zauvijek i apsolutno iziskuju adekvatan odgovor i punu podršku porodicama nastradalih.

  • Regija

  • 02. Jun. 2023  02. Jun. 2023

  • 2

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primila je danas predstavnike Norveškog centra za studije nasilja i traumatskog stresa (NКVTS) i Centra Utoja koji su joj prenijeli iskustva u vezi sa periodom poslije tragičnog događaja na ostrvu Uteya 2011. godine, kada je ubijeno 69, većinom mladih osoba, piše Nova.rs.

Brnabićeva je istakla da tragedije, poput one koja se dogodila 3. maja ove godine u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, mijenjaju čitavu zemlju zauvijek i apsolutno iziskuju adekvatan odgovor i punu podršku porodicama nastradalih.

Cijelo društvo prolazi kroz stresni period, ukazala je premijerka Brnabić i dodala da je država spremna da učini sve što je potrebno da pomogne porodicama, učenicima i nastavnicima te škole, ali uz poštovanje mišljenja i u dogovoru sa Savetom roditelja škole i porodicama nastradale djece.
Brnabić je predstavnicima Norveškog centra zahvalila na dolasku u Beograd i podršci koju su pružili članovima Saveta roditelja Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ i stručnjacima u Institutu za mentalno zdravlje sa kojima su razgovarali.

Predstavnici Norveškog centra i stručnjaci za post-traumatski tretman i kulturu sjećanja prenijeli su premijerki Srbije svoja iskustva poslije tragedije na ostrvu Utoja 2011. godine i ukazali da je u ovom trenutku neophodno obezbijediti dovoljno vremena za oporavak porodicama nastradalih učenika i kreirati timove stručnjaka različitih profila koji će im pružiti punu psihološku i svaku drugu vrstu podrške. To su mjere koje su dale razultate u njihovoj zemlji, podvukli su.

Norveška je, poslije tragičnog događaja na Utoja ostrvu u julu 2011. godine, osmislila modele programa za rad multidisciplinarnih timova sa mladima i to u prepoznavanju ugroženih, praćenju njihovog zdravstvenog stanja i njihov dugoročni psiho-socijani oporavak.

Tim eksperata, koji čine članovi tri institucije: Utoja centra, Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju iz Trondhajma – NTNU i Centra za studije o nasilju i post-traumatski stres – NКVTS, razgovarali su ranije sa članovima Saveta roditelja Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ i psihijatrima i psiholozima sa Instituta za mentalno zdravlje, prisustvovali su i sastanku Radne grupe za mentalno zdravlje i podršku mladima, kojom predsedava premijerka Brnabić, a u planu je i posjeta mjestima gdje se desilo drugo masovno ubistvo u opštinama Mladenovac i Smederevo.
Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Кraljevine Norveške Jorn Gjelstad.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...