"NAKON KIŠE KONAČNO I PLJUSAK": Kakvo će biti vrijeme za vikend i u narednih 15 dana

Kada su padavine u pitanju, njihov intenzitet, prema riječima meterologa Bakira Krajinovića, u centralnim, istočnim i sjevernim predjelima zemlje, bit će najveći.

  • Vijesti

  • 02. Jun. 2023  

  • 0

I u narednih 15 dana u Bosni i Hercegovini bit će nestabilno vrijeme, a skoro svaki dan, kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, padat će kiša.

Kada su padavine u pitanju, njihov intenzitet, prema riječima meterologa Bakira Krajinovića, u centralnim, istočnim i sjevernim predjelima zemlje, bit će najveći.

- Što se tiče predstojećeg vikenda, obilježit će ga nestabilno vrijeme uz padavine u poslijepodnevnim satima. U subotu se pljuskovi mogu očekivati i nešto ranije. I dalje su to padavine lokalnog karaktera, prostorno će biti neujednačene i jako teško je prognozirati kada i gdje će biti kiše. Temperature će biti u granicama prosjeka za ovo doba godine ili čak nekoliko stepeni iznad. Jutarnje će se u unutrašnjosti zemlje kretati oko 15, u Hercegovini oko 17 stepeni, maksimalne dnevne u Bosni do 20, a na jugu zemlje do 28 stepeni Celzijusa - navodi Krajinović.

Usljed velikih količina padavina i dosta visoke relativne vlažnosti zraka te poprilično visoke temperature zraka i izostanka vjetra, osjećaj ugode ovih dana dosta je negativan.

- Velika je vlaga u zraku i to osjećaju svi, ne samo osjetljiva populacija - dodaje Krajinović.

Od ponedjeljka - 5. juna vrijeme slično kao i ovih dana. Krajinović kaže kako nešto toplija i vlažnija zračna masa konstantno stoji iznad BiH.

- Konvektivna oblačnost je svakodnevna pojava u našoj zemlji i nažalost nema na vidiku neke drastičnije promjene sineoptičke slike koja bi poremetila atmosferu i promijenila vrijeme.

Na pitanje - da li od 15. juna možemo očekivati stabilnije vremenske prilike, manje kiše i više sunca, Krajinović kaže kako prognozni modeli u ovom trenutku ne mogu pouzdano dati izglede vremena nakon 17. juna.

- Međutim, naša sezonska i mjesečne prognoze koje smo izradili, jer je za nas klimaktologe jučer (1. juni) počelo ljeto, ukazuju da tokom sva tri naredna mjeseca (juni, juli, august) očekujemo vrijednosti temperatura iznad prosjeka. Pozitivna odstupanja najviša su na sjeveru zemlje, od tri do četiri stepena, a na jugu od jedan do dva stepena Celzijusa, više su od prosjeka. U pogledu padavina ne postoji jasan signal kakvo će biti ljeto. Zbog svega morat ćemo se osloniti na kratkoročne i srednjoročne prognoze.

Kaže kako su se količine padavina proteklog maja na stanicama Federalnog hidrometeorološkog zavoda približile rekordnim, dok su na pojedinima i prevaziđene vrijednosti.

- U Sarajevu je 2019. u maju bilo 26 kišnih dana, ove godine nismo dobacili do te brojke iako se mnogima čini drugačije. Međutim, što se tiče količina padavina, one su polovinom prošlog mjeseca napravile velike probleme naročito stanovnicima Unsko-sanskog kantona, a ovih dana svjedočimo novima na sjeveru i istoku zemlje. Iako rekordi nisu oboreni pamtit ćemo ovaj maj kao jedan od najekstremnijih mjeseca kada su u pitanju padavine - kazao je Krajinović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...