ČUVARI FILMSKOG BLAGA: Kinoteka BiH slavi važan jubilej - 60 godina postojanja

Prigodan program bit će upriličen u ponedjeljak, 5. juna

  • Kultura

  • 03. Jun. 2023  

  • 0

U ponedjeljak, 5. juna, Kinoteka Bosne i Hercegovine obilježava 60 godina postojanja.  

Povodom ovog značajnog jubileja, u prostorijama Kinoteke BiH, sa početkom u 19 sati, održat će se prigodan program. 

Nakon kratke uvodne riječi i dodjele zahvalnica saradnicima koji su podržali rad Kinoteke BiH u proteklih šest decenija, bit će prikazan dokumentarni film "I bi svjetlost" reditelja Veska Kadića, posvećen obnovi Kinoteke poslije rata.

Za sve zvanice bit će priređen koktel, a nakon njega slijedi još jedan dokumentarni film - "Golim rukama" Hajrudina Šibe Krvavca (film o izgradnji BiH nakon Drugog svjetskog rata uz korištenje filmskog arhiva).

Djelatnost Javne ustanove Kinoteka Bosne i Hercegovine sastoji se od arhivskog, istraživačkog i prikazivačkog odjela, a objedinjena je 1994. godine kada je Skupština Republike BiH donijela Zakon kojim se osniva JU Kinoteka BiH. 

U filmskom arhivu Kinoteke BiH se štite i čuvaju filmski materijali i filmska građa od historijskog, umjetničkog, kulturnog, obrazovno-odgojnog i naučnog značaja. To su igrani, dokumentarni, kratki-igrani i animirani filmovi koji sačinjavaju bh. nacionalnu zbirku, kao i značajan fond inozemnog filma.

Uposlenici ove ustanove istražuju, prikupljaju, arhivistički obrađuju, štite i čuvaju ovo filmsko blago.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...