A SADA NEŠTO BRZINSKI SLATKO: Recept za "najbržu tortu na svijetu" stvorenu za dane kada nemate puno vremena

"Ludilo od torte", tako opisuju tortu od plazme i maka čiji recept se može pronaći na blogu na Instagramu slatki_biseri. Ovaj famozni desert opisuje se i kao najbrža torta na svijetu, a može biti i posna ako mlijeko zamijenite vodom, a puter margarinom.

  • Gastro

  • 04. Jun. 2023  04. Jun. 2023

  • 0

Plazma-mak torta sjajna je ideja kada vam treba nešto brzinski slatko, bez da uprljate puno suđa, pa čak ni mikser.

"Idealna je i za onda kada nemate vremena za pravljenje kompliciranijih deserata, ili ako jednostavno ne volite komplicirane torte s puno kora i kuhanim filama", kaže Biserka Radovanović na čijem se blogu slatki_biseri može pročitati recept za plazma-mak tortu koja je toliko dobra da je njeni ljubitelji nazivaju ludilom od torte.

Sastojci:

Fil:

200 g mljevenog maka

150 g šećera

1 vanilin šećer

4 kašike griza

600 ml mlijeka

150 g putera

350 g mljevene plazme

Krema:

150 g mliječne ili bijele čokolade

70 ml slatkog vrhnja

*ako se koristi crna čokolada, onda je odnos čokolade i slatkog vrhnja isti!

Priprema:

1. Stavite u mali lončić mak, šećer, vanilin šećer, griz i mlijeko za izradu fila. Miješajte povremeno i kada se smjesa zgusne (nakon 10-ak minuta), dodajte puter u vruću smjesu i miješajte dok se ne rastopi.

2. Dodajte zatim u smjesu mljevenu plazmu te je također umiješajte. Utapkajte dobivenu smjesu u kalup promjera 22 centimetra te odložite u hladnjak.

3. Za kremu u mali lončić stavite čokoladu i slatko vrhnje, miješajte i držite na vatri dok se ne sjedini. Ovaj korak može se odraditi i u mikrovalnoj. Gotov ganaš rasporedite preko torte, ukrasite po želji i ostavite u frižideru da se stisne.

(Zadovoljna.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...