ŠTA SKRIVAJU KONAKOVIĆ, FORTO I HELEZ: Vijeće ministara tražilo dodatno vrijeme da usaglasi zapisnik sa "historijske sjednice" održane 11. maja!

Na toj sjednici razmatrane se odluke koje se odnose na nabavku američkih helikoptera, kao i odluke o plinskim interkonekcijama

  • Politika

  • 04. Jun. 2023  

  • 3

Vijeće ministara BiH ne može da usaglasi zapisnik sa 11. redovne sjednice koja je održana 11. maja ove godine, a koju je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković nazvao “historijskom”.

“Vijeće ministara nije razmatralo zapisnike 11. redovite i 5. izvanredne (telefonske) sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine jer su povučeni s dnevnog reda na zahtjev Kolegija Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, radi dodatnih usuglašavanja”, navedeno je na u zapisniku sa 12. sjednice održane 18. maja ove godine.

alt

“Ovo je najproduktivnija sjednica u historiji Vijeća ministara. Donijeli smo odluke koje su godinama stajale u ladicama. Niko nije izgubio niti pobijedio, spreman sam za sve naredne kompromise i projekte i u RS i u FBiH jer je to jedini način da zadržimo ljude u BiH”, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković nakon završetka 11. sjednice Vijeća ministara BiH.

Ministar komunikacija i prometa Edin Forto se tada pohvalio da je Vijeće ministara “danas usvojilo odluku o početku pregovora sa Hrvatskom i Srbijom o južnoj i istočnoj interkonekciji za plinsku infrastrukturu”.

No, saopćenje koje je nakon sjednice izdalo Vijeće ministara dokazalo je da su Forto i Konaković obmanuli javnost u vezi sa plinskim interkonekcijama. Naime, Vijeće ministara BiH nije donijelo nikakvu odluku koja se odnosi na Južnu plinsku interkonekciju koja bi smanjila ovisnost Bosne i Hercegovine o ruskom plinu. Vijeće ministara je, zapravo, samo donijelo odluku o pokretanju procedure za zaključivanje međudržavnog ugovora između BiH i Srbije koja se odnosi na Novu istočnu interkonekciju Republike Srpske. Ispod ovog pasusa je saopćenje Vijeća ministara BiH izdato nakon sjednice održane 11. maja ove godine.

Osim ovog saopćenja koje otkriva Konakovićevu i Fortinu obmanu, dodatni dokaz je objavila i Novinska agencija Patria koja je dobila nacrt zapisnika kojeg Vijeće ministara BiH ne želi objaviti.

Ukratko, Južna interkonekcija nije prošla na Vijeću ministara BiH, a iz zapisnika je jasno vidljiva velika razlika u onome što je usvojeno za Istočnu i ono što je usvojeno za Južnu interkonekciju.

Naime, prema zaključku vidljivo je da, kada je riječ o Južnoj interkonekciji, Vijeće ministara BiH je isključivo dalo podršku u ovom projektu(!?), te je pozvana Vlada FBiH da hitno predloži Parlamentu FBiH zakonsko rješenje, a u cilju ubrzavanja aktivnosti za realizaciju projekta Južna interkonekcija BiH i Hrvatske.

alt

alt

Ali, prema informacijama Istrage, nisu plinske interkonekcije jedini razlog zbog kojeg Vijeće ministara ne može da usaglasi zapisnik sa 11. redovne sjednice. Na toj je sjednici, naime, Vijeće ministara donijelo odluku koja se odnosi na nabavku američkih helikoptera.

"Vijeće ministara BiH donijelo je dvije odluke, i to o izmjenama i dopuni Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine te о finansiranju višegodišnjeg projekta školovanja oficira vojno-evidencijske specijalnosti zrakoplovstvo", saopćeno je 11. maja ove godine.

Drugi detalji nisu saopćeni. Međutim, Vijeće ministara, kako saznaje Istraga, uopće nije osiguralo novac za nabavku američkih helikoptera. U donesenoj odluci piše da će “novac za nabavku helikoptera” biti naknadno osiguran na prijedlog ministra finansija BiH koji će biti iz SNSD-a. Ovo je suprotno dogovorima sa američkim partnerima. Prvobitni plan je, naime, bio da Vijeće ministara BiH sredstva namijenjena za popravku ruskih helikoptera preusmjeri za nabavku američkih helikoptera. No, novac na budžetskoj poziciji koja se odnosi na popravku ruskih helikoptera su ostala, dok će novac za nabavku američkih helikoptera biti “naknadno osiguran”.

(Istraga.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...