"BILA BI TO NEPODNOŠLJIVA KATASTROFA ZA CIJELI SVIJET": Kina optužila SAD za provokacije nakon što su im se brodovi zamalo sudarili

Prema SAD-u, kineski brod došao je na 150 metara od USS Chung-Hoona, manje od dužine samog broda klase Arleigh Burke.

  • Svijet

  • 04. Jun. 2023  

  • 1

Kineski ministar odbrane Li Shangfu u nedjelju je optužio Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike da pokušavaju destabilizirati Indo-Pacifik. samo nekoliko sati nakon što su se ratni brodovi dviju zemalja zamalo sudarili.

Također je upozorio da bi svaki "teški sukob" između SAD-a i Kine bio "nepodnošljiva katastrofa za svijet".

upozorenje uslijedilo je dan nakon što je američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao na istom forumu da bi rat oko Tajvana bio "razoran" i utjecao na globaln u ekonomiju "na načine koje ne možemo zamisliti".

Došlo je samo nekoliko sati nakon što su SAD optužile kineski ratni brod da se zabio ispred američkog broda koji je sudjelovao u zajedničkoj vježbi s kanadskom mornaricom u Tajvanskom tjesnacu, prisilivši američki brod da uspori kako bi izbjegao sudar.

Upitan nakon svog govora o incidentu, Li je rekao da je prisutnost američke mornarice u tjesnacu primjer kako Washington stvara haos u regiji.

"Oni nisu ovdje zbog nedužnog prolaza, oni su ovdje zbog provokacije", rekao je Li o američkim ratnim brodovima.

Li je rekao da ako SAD i druge strane sile ne žele sukob, ne bi trebale slati svoju vojnu imovinu blizu Kine.

"Gledaj svoja posla. Zašto su se svi ti incidenti dogodili u područjima u blizini Kine, a ne u područjima u blizini drugih zemalja?", rekao je Li.

Nekoliko sati ranije, američko Indo-Pacifička komanda je saopćilo da je kineski razarač presjekao put USS Chung-Hoona tokom zajedničke vježbe američkih i kanadskih mornaričkih brodova u Tajvanskom tjesnacu.

Prema SAD-u, kineski brod došao je na 150 metara od USS Chung-Hoona, manje od dužine samog broda klase Arleigh Burke.

"Chung-Hoon je zadržao kurs i usporio na 10 čvorova kako bi izbjegao sudar", stoji u američkom saopćenju.

Kineski brod postupio je na "nesiguran način" i "prekršio je pomorska 'pravila puta' sigurnog prolaza u međunarodnim vodama", rečeno je.

Incident je snimila ekipa kanadskih Global Newsa, koja je bila na fregati HMCS Montreal koja je putovala s Chung-Hoonom.

Komandant Montreala, kapetan Paul Mountford, akciju kineskog broda nazvao je "neprofesionalnom", dok je viši dužnosnik američke odbrane rekao: "Djela govore više od riječi, a opasno ponašanje koje smo vidjeli od strane PLA oko tjesnaca, u Južnom i Istočnom kineskom moru, i šire, zapravo govori sve.”

U izjavi kasnije u nedjelju, glasnogovornik PLA-ove komande Istočnog pozorišta rekao je da su kineske snage "rješile situaciju na temelju zakona i propisa".

"Relevantne zemlje namjerno raspiruju nevolje i rizike u Tajvanskom tjesnacu, zlonamjerno potkopavajući regionalni mir i stabilnost i šaljući pogrešne signale snagama za 'neovisnost Tajvana"', rekao je viši pukovnik PLA Shi Yi.

Incident je drugi put u dva sedmice da se kinesko vojno osoblje uključilo u agresivne manevre u blizini američkog vojnog osoblja u blizini kineske granice. Kineski borbeni avion izveo je "nepotrebno agresivan manevar" tokom presretanja američkog špijunskog aviona u međunarodnom zračnom prostoru iznad Južnog kineskog mora prošle sedmice, rekla je američka vojska u saopćenju objavljenom u utorak.

Austin je u nedjelju pozvao Peking da "učini prave stvari kako bi obuzdao ponašanje" svojih snaga nakon nedavnih incidenata.

Subotnji incident između američkih i kineskih razarača bio je "iznimno opasan", rekao je, dodavši da misli da se mogu dogoditi nesreće koje bi mogle uzrokovati da stvari izmaknu kontroli.

Kasnije je Tajvan rekao da je Peking, a ne Washington, bio provokator u tjesnacu, a Ministarstvo odbrane Taipeija pozvalo je “Kinesku komunističku partiju da poštuje slobodu plovidbe i izbjegava pretjerano provokativno ponašanje, kako bi zajednički očuvali regionalni mir, stabilnost i sigurnost.”

Ubrzo nakon što je Austin govorio u subotu, general-pukovnik Narodne oslobodilačke vojske Jing Jianfeng rekao je kineskoj državnoj televiziji CCTV da su komentari američkog šefa odbrane o Tajvanu "potpuno pogrešni".

Kineska vladajuća Komunistička partija tvrdi da je Tajvan dijelom njenog teritorija, unatoč tome što ga nikad nije kontrolirala, a njezine sve češće vojne vježbe u blizini i oko otoka izazvale su zabrinutost koliko daleko će ići da ostvari tu tvrdnju. Kineski čelnik Xi Jinping nije isključio upotrebu sile.

Jing je optužio Washington da pokušava "konsolidirati hegemoniju i izazvati sukob", dodajući da akcije SAD-a štete regionalnom miru i stabilnosti.

Komentari šefova odbrane Kine i SAD-a dolaze u napetom trenutku za odnose između dviju zemalja, budući da je Kina nedavno odbila ponudu Austina da se sastanu na summitu u Singapuru, navodeći kao razlog američke sankcije kineskim dužnosnicima i kompanijama.

Austin je u svom govoru u subotu istaknuo da su se on i Li pozdravili s osmijehom na banketu u petak navečer, ali je pozvao Peking da učini više, rekavši da "srdačno rukovanje tijekom večere nije zamjena" za stvarne razgovore.

Ne očekuje se da će se šefovi američkih i kineskih ministarstava odbrane sastati ove godine - što je znak dubine loma u odnosima između dviju zemalja.

Austin je u četvrtak rekao da je "nesretno" što je Kina odbila američku ponudu za susret na konferenciji i upozorio da bi stalni nedostatak komunikacije mogao rezultirati "incidentom koji bi vrlo, vrlo brzo mogao izmaknuti kontroli".

U svom subotnjem jutarnjem govoru, Austin je kritizirao Kinu zbog "alarmantnoga broja rizičnih presretanja američkih i savezničkih zrakoplova" u međunarodnom zračnom prostoru, dodajući da će SAD podržati saveznike i partnere protiv "prisile i maltretiranja".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...