UKRAJINCI UDARAJU IZ SVIH ORUŽJA: Proruski šef Zaporižja poručio - "Sada znamo koji im je glavni cilj!"

U ponedjeljak ujutro objavljeno je da su dva drona pala na autocestu na području ruske oblasti Kaluga, smještene južno od Moskve. Regionalni guverner Vladislav Šapša izjavio je da nije bilo detonacija i da je lokacija odsječena radi istrage.

  • Evropa

  • 05. Jun. 2023  

  • 0

Cilj ukrajinskih snaga je prodrijeti do Azovskog mora, a to rade pokušavajući se probiti kroz odbrambene linije blizu Vremivke, sela u Donjeckoj oblasti, sjeverno od Mariupolja. Vladimir Rogov, proruski zvaničnik u susjednoj regiji Zaporižja, istaknuo je kako je krajnji cilj prekinuti kopneni koridor za Rusiju. Prema Rogovu, Ukrajinci lansiraju velike količine dalekometnih krstarećih raketa Storm Shadow i balističkih projektila Točka, što, prema njemu, pokazuje da ih imaju dovoljno, prenijela je ruska agencija RIA Novosti. Međutim, zvaničnik ne misli da je počela prava protivofenziva. To je, vjeruje, testiranje ruskih obrambenih linija i spremnosti ruskih snaga.

A dok se javlja o potencijalnom početku dugonajavljivane ukrajinske protivofenzive na istoku Ukrajine, Moskva je objavila da ruski predsjednik Vladimir Putin dobiva redovne izvještaje o "situaciji na terenu". To se vjerovatno odnosi na sam istok Ukrajine i oblasti Donjeck i Zaporižja, gdje je, čini se, započela protivofenziva, već i na ruski teritorij.

U ponedjeljak ujutro objavljeno je da su dva drona pala na autocestu na području ruske oblasti Kaluga, smještene južno od Moskve. Regionalni guverner Vladislav Šapša izjavio je da nije bilo detonacija i da je lokacija odsječena radi istrage.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov objavio je da "predsjednik Putin preferira raznolike izvore informacije", pogotovo kada je riječ o "specijalnoj vojnoj operaciji". Peskov tvrdi da je Putin u izravnoj komunikaciji sa šefovima na terenu. Prošle je sedmice, kaže Peskov, razgovarao s Aptijem Alaudinovim, jednim od komandanata Čečenske Republike i komandantom specijalnih snaga Ahmat. Da se čuo s Putinom, potvrdili su i zvaničnici iz Šebekina, smještenog u ruskoj oblasti Belgorod, koja je duže vrijeme na meti ukrajinskih napada, ne samo dronovima već i kopnenim diverzijama.

Američki medij CNN objavio je ekskluzivu prema kojoj ukrajinska strana unutar teritorija Rusije ima agente za sabotažu, koji se sastoje od ukrajinskih sabotera i dobro obučenih ukrajinskih agenata. Imaju dronove za napade koji su, prema informacijama CNN-a, prokrijumčareni u Rusiju.

To je za CNN potvrdilo nekoliko američkih neimenovanih obavještajnih izvora. Tvrdi se također kako nema dokaza da su upotrijebili američke dronove, iako je Belgija objavila da istražuje je li belgijsko oružje korišteno u napadima na ruskom teritoriju, što je strogo zabranjeno, i bio je jedna od uvjeta da Ukrajina uopće dobije moderno oružje sa zapada.

Napadi na ruski teritorij ne prestaju. Guverner Belgoroda izjavio je da je jedno energetsko postrojenje zahvatio požar nakon što je na njega iz drona bačena bomba. "Nije bilo žrtava i službe nastavljaju djelovati neometano", izjavio je guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov.

Rusi su u ponedjeljak počeli veliku pomorsku vježbu. Najavljeno je da će na Baltičkom moru vježbati 3500 vojnika i do 40 brodova. Vježbe bi trebale trajati do 15. lipnja.

Sjedinjene Američke Države objavile su nakon informacija o potencijalnoj protivofenzivi kako vjeruju da će dugo očekivana operacija imati za rezultat ukrajinski "povrat strateški značajnog teritorija". Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a, CNN-u je rekao da Washington vjeruje da će ukrajinska operacija biti uspješna.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...