BH NOVINARI POZVALI MINISTRA KATICU DA POVUČE SPORNI ZAKON: Internet ne može biti "javno mjesto" poput ulice ili kafane

BH novinari izražavaju bojazan da se, pod krinkom širenja lažnih vijesti i mogućeg izazivanja straha ili panike kod građana, zapravo kriju namjere zakonodavca da medijima i građanima u KS ograniči pravo na slobodu izražavanja

  • Društvo

  • 06. Jun. 2023  

  • 0

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) pozvali su Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i ministra Admira Katicu da povuku predloženi Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u KS, budući da predložena zakonska rješenja duboko zadiru u pravo na slobodu izražavanja i mišljenja, kao i ključne vrijednosti slobodnog rada medija i društvenih mreža u demokratskim društvima bez miješanja javne vlasti i neproporcionalnih ograničenja.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako se u Nacrtu tog zakona predlaže da prekršaji protiv javnog reda i mira mogu biti počinjeni i putem sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili drugih sličnih sredstava elektronske komunikacije.

- Takvim odredbama MUP Kantona Sarajevo proglašava medije i internet „javnim mjestom“ na jednak način kao što je to ulica, park, kafana ili bilo koje drugo mjesto gdje se okupljaju ljudi, ostvaruju fizički kontakti i gdje može doći do počinjenja prekršaja na štetu ljudi i/ili oštećenja imovine - navodi se u saopćenju.

Za Upravni odbor BH novinara posebno je zabrinjavajuće to što MUP KS kao prekršajna djela definiše ozbiljne prijetnje, vrijeđanje osjećaja građana iz mržnje, iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti i tvrđenja kojima se onemogućava ili ometa provođenje odluka i mjera nadležnih javnih organa.

 

Iz tog odbora podsjećaju da su neka od navedenih prekršajnih djela već regulisana krivičnim zakonima i građanskim parnicama o kleveti u Bosni i Hercegovini (ali i drugim državama), te je izlišna njihova ponovna regulacija kroz prekršajno zakonodavstvo.

Naglašavaju također kako je prekršaj širenja lažnih vijesti u demokratskim zemljama propisan isključivo za javne skupove i sve druge događaje na javnim mjestima, dok vijesti objavljene u medijima ili na društvenim mrežama „po prirodi stvari“ ne mogu uzrokovati takve posljedice za javni red i mir.

U tom kontekstu, BH novinari izražavaju bojazan da se, pod krinkom širenja lažnih vijesti i mogućeg izazivanja straha ili panike kod građana, zapravo kriju namjere zakonodavca da medijima i građanima u Kantonu Sarajevo ograniči pravo na slobodu izražavanja, na slobodu kritke i debate o temama od javnog interesa, kao što su odluke i postupci iza kojih stoje sarajevske kantonalne vlasti.

Imajući u vidu naprijed navedeno, BH novinari i FMHL očekuju od MUP-a KS da nastavi dijalog s medijskom i pravnom zajednicom i civilnim društvom, i s dužnom pažnjom razmotri i prihvati primjedbe na sporni Nacrt zakona prije njegovog podnošenja Vladi KS, te u konačnici iz teksta zakona potpuno izostavi medije, društvene mreža i druga sredstva elektronske komunikacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...