DRAMA U HERCEGOVINI: Zalihić proziva centralu DF-a - "Čudi me da se Kajanu žurilo..."

(...) pa je i prije nego što je DF zvanično donio odluku objavljivao lične statuse koji ne idu u pravcu njihove saradnje sa nama."

  • Politika

  • 06. Jun. 2023  06. Jun. 2023

  • 7

Predsjednik mostarskog SDP-a Arman Zalihić iznenađen je odlukom DF-a da ova stranka neće u vlast. Za Ljudski.ba kaže da se razgovori nastavljaju i da on vjeruje kako još niko neće imati potrebnu većinu za formiranje vlasti. Optimizam gradi na čiinjenici da HDZ 1990 neće podržati rješenja koja su mimo volje "zapadnih" partnera.

U kratkom razgovoru za Ljudski.ba Zalihić je prokomentarisao odluku stranačke centrale DF-a da budu neutralni u borbi između Trojke i SDA.

"DF HNK je ranije donio odluku da idu s nama u vlast. Nevjerovatno mi je da im neko iz Sarajeva sada pravi probleme i to u trenutku kada smo mi dogovorili da imamo paritet u vladi, odnosno po šest ministara, dok je SDA bila spremna "bošnjačke" interese braniti i sa pet ministara. Ja se nadam da ovo nije završena priča i da DF neće SDA-u vraćati dugove sa federalnog i državnog nivoa u Hercegovini", istakao je Zalihić.

Posebno je bio kritičan prema odnosu DF-ovog federalnog zastupnika Sanela Kajana koji je javno najviše kritikovao mogućnost da HDZ dobije sedam ministarstava.

"Čudi me da se Kajanu žurilo pa je i prije nego što je DF zvanično donio odluku objavljivao lične statuse koji ne idu u pravcu njihove saradnje sa nama. Populizam je sada tražiti neka opravdanja da se otvori mogućnost za spas SDA koja s bošnjačkim interesima nikada nije prestala trgovati", za Ljudski.ba kaže Zalihić, uz uvjerenje da HDZ 1990 neće podržati koaliciju SDA i HDZ-a.

Osim toga, tvrdi da su kantonalni zastupnici DF-a iznenađeni stavom stranačke centrale.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović nam je rekao da sa odlukom DF-a još nije upoznat, ali da vjeruje kako prostora za razgovore u HNK još ima. Konačan stav HDZ-a 1990 će biti poznat tek kada se razjasne sve okolnosti koje opterećuju pregovore za formiranje vlasti u HNK.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...