"SLOBODNA BOSNA" DOZNAJE: Raskol u mostarskom SDP-u, traži se odlazak Zalihića sa čela Gradskog odbora!?

Ishod sukoba je teško predvidjeti jer obje strane imaju svoje adute. Zalihić može računati na podršku kantonalnog šefa Ismeta Lulića, ali će, navodno, ključnu ulogu odigrati utjecaj koji Aner Žuljević i Lana Prlić imaju u vrhu SDP-a, preciznije na potpredsjednika Vojina Mijatovića i predsjednika Nermina Nikšića.

  • Politika

  • 27. Dec. 2023  27. Dec. 2023

  • 2

Dugotrajni i mukotrpni pregovori oko formiranja nove vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona izgleda da će ostaviti najteže posljedice po Gradski odbor SDP-a u Mostaru.

Još u vrijeme pregovora o formiranju vlast došlo je do razmimoilaženja određenih stranačkih frakcija, pa je ugledni privrednik Dževad Handžar podnio ostavku na članstvo u Gradskom odboru SDP-a u Mostaru. No, na tome se nije završilo.

Prema informacijama do kojih je došla Slobodna Bosna, petnaestak istaknutih članova Gradskog odbora, među kojima su i potpredsjednica SDP-a BiH, Lana Prlić, te izabrani vijećnici u Gradskom vijeću Mostara Emina Ćorić i Sanel Žuljević (brat Anera Žuljevića, op. SB), te Dževad Handžar koji je napustio GO SDP ali je ostao u stranci, uz podršku ostalih članova, zatražili su raspuštanje Gradskog odbora SDP-a te sazivanje Konferencije na kojoj bi bio izabran novi predsjednik SDP-a Mostara umjesto aktuelnog predsjendika Armana Zalihića.

Pomenuti aktivisti SDP-a, saznaje naš portal, Zalihiću zamjeraju "autokratsko vođenje stranke kombinirano sa ličnim interesima i nepotizmom", te kadrovska rješenja u kojima zaobilazi Gradski odbor stranke. Također, Armanu Zalihiću, ali i predsjedniku KO SDP Ismetu Luliću, zamjera se i da vrše presudan utjecaj na SDP-ovu "kvotu" u Vladi NHK, odnosno na ministre Zanina Vejzovića i Emila Balavca.

Saznajemo i da je Zalihić uputio i jedno pismo članovima Glavnog odbora SDP-a Mostar u kojem ih je obavijestio da nema namjeru sazvati Konferenciju na kojoj bi se razmatrala njegova pozicija kako to zahtijevaju ostali SDP-ovci. Također, kao ilustraciju sukoba u mostarskom SDP-u saznajemo i da niko od "odmetnutih" članova nije bio pozvan na godišnje druženje koje je nedavno organizovano od strane vodstva mostarskog SDP-a.

Ishod sukoba je za sada teško predvidjeti jer obje strane imaju svoje adute. Zalihić može računati na podršku kantonalnog šefa Ismeta Lulića, ali će, navodno, ključnu ulogu odigrati utjecaj koji Aner Žuljević i Lana Prlić imaju u vrhu SDP-a, preciznije na potpredsjednika Vojina Mijatovića i predsjednika Nermina Nikšića.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...