DRAMA U HERCEGOVINI: Varniči između SDP-a i SDA, pljušte optužbe, ništa od koalicije…

Sada je stigao odgovor SDP-a u kojem se navodi da "nakon niza neistina i laži" ne mogu da ne reaguju na saopćenje mostarske SDA "u kojem manipuliraju javnost paušalnim tvrdnjama iz prošlosti".

  • Mini market

  • 16. Sep. 2023  

  • 2

Nakon što je SDP BiH odbio pregovarati sa HDZ-om i SDA o uspostavi vlasti u HNK buknuo je rat saopćenjima.

Gradski odbor SDA Mostar saopćio je jučer da se "ista antibosanskohercegovačka matrica i scenarij "BH Bloka Mostar" (SDP i Naša stranka) ponavlja".

Oni su optužili SDP da je ranije glasanjem svojih vijećnika spriječio da probosanskohercegovačke stranke na čelu sa doktorom Zlatkom Guzinom dobiju gradonačelnika Mostara, a da je sada smijenio slavnog ratnog komandanta odbrane Mostara Esada Humu sa pozicije direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH, kako bi postavili Marijana Klaića kadra HDZ-a.

"Nakon prepuštanja većine u Upravnom odboru Fonda imenovanjem četiri člana HDZ-a od sedam, nastavili su u smjeru predaje ove institucije i sramnom odlukom uklonili su Esada Humu sa ove pozicije. Učinili su stratešku kardinalnu grešku, a posebno ljudsku i moralnu prema Mostarcima zamijenivši heroja Mostara sa kadrom HDZ-a - naveli su iz SDA Mostara".

Sada je stigao odgovor SDP-a u kojem se navodi da "nakon niza neistina i laži" ne mogu da ne reaguju na saopćenje mostarske SDA "u kojem manipuliraju javnost paušalnim tvrdnjama iz prošlosti".

"Tako SDP-u prišivaju poraz Guzina u kandidaturi za gradonačelnika Mostara, iako i ptice na grani znaju da je isti bio žrtveno jagnje ambicije Salema Marića da se ustoliči u fotelju predsjednika Vijeća. Podsjećamo, SDP je glasao za Guzina, upravo da izbije argumente SDA da obmanjuje građane ovakvim spinovima. Znali smo i tada, da kojim slučajem NS nije stao na SDA-ovu nagaznu minu, da bi se u zelenom taboru našao neki novi Hasandedić koji bi glasao sam protiv sebe u korist HDZ-a", navodi se u saopćenju SDP Mostar.

Nadalje, oni kažu da, da je SDA imala iskrene namjere, podržala bi nekoga od kandidata koji je imao šansu za pobjedu. "A kolike su bile šanse Zlatka Guzina najbolje svjedoči ostavka Salema Marića u Parlamentu FBiH i priprema da preuzme ulogu predsjednika Vijeća".

"Ali kada nas, na našu žalost, već vraćaju u ratne i poratne teme, Hadžiosmanovićevi sljedbenici u lovu na izdajnike trebaju da znaju nekoliko činjenica:

Nije SDP povjerio odbranu Mostara u ruke HVO-a - već je to učinila SDA.

Nije SDP bio dio Vlade Herceg-Bosne - već ministri iz SDA.

Nije SDP Rimskim sporazumom smanjio Koschnickovu Centralnu zonu - potpisala ga je SDA.

Nije SDP poklonio Hidroelektranu Mostar u nadležnost EP HZHB - to je učinila SDA.

Nije SDP dva puta birao Ljubu Bešlića za gradonačelnika - već vijećnici SDA

Nije SDP predao najveće kantonalne zavode (ZZO i ZZZ) u ruke HDZ-a, već je to učinila SDA.

Nije SDP podijelio MUP HNK i izabrao komesara iz HDZ-a - izabrala ga je SDA.

Nije naš ministar privrede s HDZ-om preglasavao svoje kolege, to je vaš odabrani kadar.

Nisu zastupnici SDP-a pristali na 7/5 u Vladi HNK, niti su davali izjave da je jednako: 8/4, 7/5 ili 6/6 - to su radile kolege iz SDA.

Nije SDP prebacio ovlasti Kordiću da sam postavlja direktore javnih poduzeća - već SDA.

Na kraju, kad ste već „zagrebali“ temu fondova za okoliš pitamo vas da li je patriotski s HDZ-ovim direktorom Nikom Marušićem provoditi otimačinu državnog zemljišta na Gubavici i u čemu se tu razlikujete od Milorada Dodika?", navodi se u saopćenju SDP-a Mostar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...