GUTERRES O OŠTEĆENJU BRANE: "Još jedna razorna posljedica ruske invazije na Ukrajinu"

Guterres je uništenje brane opisao kao "monumentalnu humanitarnu, ekonomsku i ekološku katastrofu". 

  • Evropa

  • 06. Jun. 2023  06. Jun. 2023

  • 0

Ujedinjeni narodi nemaju nikakve neovisne informacije o oštećenju ukrajinske brane, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres opisavši taj događaj kao "još jednu razornu posljedicu ruske invazije na Ukrajinu".

"Napadi na civile i kritičnu civilnu infrastrukturu moraju prestati. Moramo djelovati kako bismo osigurali odgovornost te poštovanje međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Guterres novinarima.  

Voda je prodrla kroz masivnu branu na rijeci Dnjepar koja razdvaja ruske i ukrajinske snage u južnoj Ukrajini i poplavila dio ratne zone te natjerala mještane na bijeg. 

I Ukrajina i Rusija zatražile su Vijeće sigurnosti UN-a da održi raspravu o oštećenju brane. Ukrajina je optužila Rusiju za "ekološki i tehnološki teroristički čin", dok je Rusija opisala događaj kao "sabotažu koju je izvela Ukrajina", prema zahtjevima obje strane koje je Reuters dobio na uvid.

Guterres je uništenje brane opisao kao "monumentalnu humanitarnu, ekonomsku i ekološku katastrofu". 

"Najmanje 16.000 ljudi već je izgubilo svoje domove i ugrožene su zalihe sigurne i čiste pitke vode za hiljade drugih", rekao je Guterres i dodao da UN s Ukrajinom koordinira slanje pomoći, što uključuje pitku vodu i tablete za pročišćavanje vode. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...