IZNENADNO OTKRIĆE: Stiže nada za oboljele od teške bolesti, problem je cijena lijeka...

Danas u svijetu ovu bolest ima oko 50 miliona ljudi.

  • Zdravlje

  • 07. Jun. 2023  

  • 0

Nakon što je odobren u SAD-u, krajem godine očekuje se odobrenje lijeka za Alzheimerovu bolest i u Europi. Namijenjen je pacijentima u ranoj fazi bolesti i trebao bi usporiti njezin razvoj za oko trećinu.

Cijena lijeka u SAD-u za sada je oko 30.000 dolara za terapiju od godinu dana.

Rano je otkrivanje najbitnije jer je tada liječenje uspješnije.

Ovo su nove mogućnosti koje se sada stvaraju. To nisu idealni lijekovi - moramo znati da to nisu lijekovi za sve oboljele, nego samo za jedan segment oboljelih - one koji imaju amiloidne plakove u većoj količini u svom mozgu, objasnio je profesor Ninoslav Mimica iz Referentnog centra za Alzheimerovu bolest u Zagrebu.

Ako imate visok tlak, dijabetes, pretilost, povišeni kolesterol ili pušite, rizik od obolijevanja je veći. Prvi je simptom bolesti zaboravljanje.

Procjene nisu dobre. Danas u svijetu ovu bolest ima oko 50 miliona ljudi. Pretpostavlja se da bi 2050. godine moglo biti oko 150 miliona oboljelih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...