ROĐENDANSKI PROGRAM OKC ABRAŠEVIĆ: Damir Imamović ima koncert u Mostaru

"Neobično mi je drago da 10.6. sviram u OKC Abrašević", naveo je Imamović.

  • Kultura

  • 07. Jun. 2023  

  • 0

Damir Imamović - slavni izvođač, reformator i čuvar sevdaha, veću afirmaciju je doživio upravo u Abraševiću.

Legendarni koncert, zabilježen i objavljen kao živi album „Live in Abrašević“, kojeg je snimio Damir Imamović Trio, označio je početak obostrane ljubavi između Damira i Abraševića, koja traje i danas.

U međuvremenu je Damir snimio film o Sevdahu i napravio brojna istraživanja i aktivnosti u očuvanju same forme kao i njenog razvoja - radeći na tekstovima i skupljajući te svirajući manje poznate kompozicije, dajući standardima novo ruho. Istovremeno, na ovom je putu pazio posebno na tradicionalne izvođače, od kojih je učio, ali ih i javno podržavao. Kasnije je krenuo više samostalno nastupati, oformio je i novi trio Sevdah takht koji mu je pomogao da se približi stilovima recentne world music scene. Konačnu afirmaciju i veliko svjetsko priznanje donio mu je album Singer of Tales, koji je snimio sa legendarnim jazz basistom Gregom Cohenom te sviračem kemanea Deryom Turkanom i violinisticom Ivanom Đurić.

Na ovom albumu misija osuvremenjavanja tradicionalne sevdah muzike savršeno je zaokružena te je sasvim zasluženo nagrađen i nagradom 'The Best Artist of Europe' koju dodjeluje ugledni časopis Songlines.

Damir Imamović će 10. juna otvoriti ljetni dio rođendanskog programa OKC Abrašević, uz pratnju Ivane Đurić na violini i Benjamina Drijenčića na trubi.

Ulaz je besplatan, a mjesto možete rezervirati putem maila abrasradiomostar@gmail.com 

Neobično mi je drago da 10.6. sviram u OKC Abrašević u okviru programa obilježavanja 20godišnjice njihovog rada. 2008....

Objavljuje Damir ImamovicUtorak, 30. svibnja 2023.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...