"SB" ISPRED SUDA BiH: Doktor Kemal Dizdarević došao na ročište u slučaju “Dženan Memić” (FOTO)

Njegov dolazak snimio je fotoreporter "Slobodne Bosne" a Dizdarević nije davao izjave za medije. 

  • Vijesti

  • 07. Jun. 2023  07. Jun. 2023

  • 0

Na ročište u Sud Bosne i Hercegovine došao je i dr. Kemal Dizdarević, koji je naveden kao ključni svjedok u slučaju "Dženan Memić". 

Na prethodnom ročištu, održanom 29. maja, Sud je prihvatio njegovo svjedočenje. 

Njegov dolazak snimio je fotoreporter "Slobodne Bosne" a Dizdarević nije davao izjave za medije.  Poznato je da je njegov iskaz, koji potvrđuje da prvooptužena Alisa Ramić (rođ. Mutap) nije imala amneziju, nije prihvaćen tokom prethodnog suđenja, koje je poništeno. 

Doktor Dizdarvić je i ranije  analizirao svoje vještačenje.

"Alisa Mutap u svom iskazu ne prezentira znake retrogradne amnezije, što je netipična situacija. Vještačena se detaljno sjeća svih događaja do trenutka povređivanja, a nakon toga navodi tipične znake traumatske i anterogradne amnezije… Iz ovoga proizlazi da je sjećanje prezentirano do momenta udarca (“…trznuo je glavom prema meni…” i onda prestaje sjećanje. Prevedeno, ovdje nema jasne retrogradne amnezije, već samo traumatska i anterogradna amnezija, tj. amnezija od momenta događaja pa nadalje. Opis “trznuo glavom” odnosi se na Dž. M., vjerovatno nakon udarca, a skoro pa istovremeno i vještačena se “otad ništa ne sjeća”, želeći reći da je tada i ona dobila udarac.

Ne znam niti jednu pacijenticu koja tačno zna da je upravo “…tada izgubila svijest…” (kao što bilo koji čovjek ne zna da je “baš tada zaspao”). To doktoru nije uvjerljivo, niti može biti potvrda gubitka svijesti. Posebno gubitka svijesti s dugotrajnom anterogradnom amnezijom. A daljnja izjava: “Nikog nisam čula, bili su mir i tišina. Učinilo mi se da je to bilo kao da je on vidio nešto iza nas i ja sam tada izgubila svijest…”, jeste opis koji je u kontradikciji s onim što neurohirurg svakodnevno ima priliku vidjeti. Ovo je kao u nekoj prozi”, govorio je Dizdarević.

Muriz Memić ističe da je svjedočenje Dizdarevića veoma važno te da bi njime trebalo biti dokazano da Alisa Ramić (Mutap) nije imala amneziju.

“Svjedočenjem Dizdarevića bi trebali prestati amnezija i laži Alise Mutap, kao i kriminal Dalide Burzić koja je rekla meni i mom advokatu ‘ja nju ne dam’. Doktor Dizdarević je 2016. godine uradio nalaz i rekao da Alisa nema amneziju, ali Tužilaštvo ga tada nije pozvalo na Kantonalni sud da svjedoči jer im nije odgovaralo. Mi kažemo da je amnezija bila potrebna Tužilaštvu. Na Sudu BiH Branko Perić nije dozvolio da on svjedoči, ali, evo, konačno Apelaciono vijeće je dozvolilo i čekamo s nestrpljenjem da vidimo šta će se desiti”, kazao je Memić u razgovoru za Raport.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...