"SB" NA LICU MJESTA, CHRISTIAN SCHMIDT: "Dodik tražio podršku Putina, a bolje bi bilo da je pitao građane RS šta oni misle o tome" (FOTO)

Ponovio je stavove PIC-a kazavši da je “retorika koja prijeti miru i stabilnosti neprihvatljiva.

  • Vijesti

  • 07. Jun. 2023  07. Jun. 2023

  • 6

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt kazao je, nakon dvodnevnog zasjedanja PIC-a, da je međunarodna zajednica odlučna u svojoj namjeri "da podržava BiH onoliko dugo i intenzivno koliko god bude potrebno". Istakao je kako je dobio veliku podršku tokom protekla dva dana svih članica.

Schmidt je rekao kako su razgovarali o nekoliko važnih pitanja, a da je jedno od njih kako ponovo vratiti povjerenje birača u izborni sistem.

“Integritet izbornog procesa mora biti ojačan. Integritet izbornog procesa jedan je od najvažnijih uslova za BiH i njen napredak ka EU. Pozdravili smo opredjeljenje Vijeća ministara i koalicionih partnera da nastave sa reformama uključujući i reforme u obliku implementacije jačeg integriteta izbornog procesa. UO je također naglasio neke druge zadatke koji organi vlasti moraju ispuniti u BiH, a to je postići konkretni i hitne rezultate u implementaciji 14 ključnih prioriteta i pronaći održivo i prihvatljivo rješenje. Pitanje raspodjele državne imovine što je jedan od zadataka koje imamo u okviru programa 5+2. Potrebno je imati jedan fer pristup što znači da ni o neće biti isključen”, rekao je Schmidt.

Naveo je kako su se sastali s predstavnicima građanskog društva te da je bio impresioniran njihovim trezvenim razmišljanjem i razmatranjem situacije, pogotovo u RS.

“Zabrinuti smo zbog nepoštivanje ljudskih prava, zbog nepoštivanja prava manjina i imali smo neke slučajeve koji su spomenuti a koji se tiču nepropisnog djelovanja i ponašanja organa vlasti, pogotovo u RS. Međunarodna zajednica ima jasan stav kada je u pitanju napad na predstavnike civilnog društva i njihove slobode. Ti su napadi neprihvatljivi i neće se tolerirati!”, naglasio je Schmidt.

“Veliki izazovi”

Istakao je kako BiH i njeni građani nikada nisu imali ovako velike šanse koje se pružaju pogotovu proteklim godinama, a da nikada nisu imali ni ovako velike izazove s kojima se suočavaju.

“Mora se iskoristiti zamah koji je postignut u radu organa vlasti i molim ih da nastave s tim. Država može iskoristiti ovu mogućnost dok postoji politička volja na lokalnom nivou da se radi na dobrobiti građana ove zemlje. BiH ima kandidatski status, nažalost imamo situaciju da imamo opet rat u Evropi, to ne moram objašnjavati ovdje šta znači rat za njenu zemlju i građane. Uprkos svim izazovima, imamo i dalje veliki broj šansi i odgovornosti. BiH mora ispuniti svoje obaveze prvo prema EU kako bi ostvarila napredak. Prioriteti su jasni, moraju se doseći evorpski standardi, posebno u oblasti vladavine prava i pravde i integriteta izbora. Organi vlasti moraju ispuniti obaveze iz 5+2”, rekao je Schmidt.

Podsjetio je kako postoje sporazum o sukcesiji koji su potpisale bivše federativne republike SFRJ o podjeli imovine, a da je isti potpisala i BiH.

“Nisam ovdje da zadovoljim bilo kojeg predsjednika entiteta. Vidjeli smo kako je neko iz RS tražio podršku Putina, a bolje bi bilo da je pitao građane RS šta oni misle o tome i kada će se ukloniti prepreke koje stoje na putu investicija RS. Dobio sam jedinstvenu podršku PIC-a i nastavit ćemo s rješavanjem ovog pitanja jer se radi o tehničkom pitanju. Nakon završetka rada grupe eksperata daćemo niz preporuka organima vlasti da onda nastave rješavati ovo pitanje”, rekao je Schmidt.

“Problematični” potezi vlasti RS

Ponovio je stavove PIC-a kazavši da je “retorika koja prijeti miru i stabilnosti neprihvatljiva.

“Problematični su nedavni potezi organa vlasti u RS koji su povučeni da se ograničava sloboda govora, djelovanja civilnog društva i stigmatiziraju manjine. Međunarodna zajednica vjeruje da BiH može prevazići prepreke. Mi u međunarodnoj zajednici smo ohrabreni jer vidimo da se otvaraju neke mogućnosti za budućnost i saradnju. Možemo vidjeti da je članstvo BiH u EU u budućnosti nešto što se može postići”, rekao je Schmidt te dodao:

“Oni koji se igraju sa secesijom, igraju se sa budućnosti građana ove zemlje i trpit će velike posljedice od međunarodne zajednice i mene. Dodiku neću dati tu čast da otkrijem koji su to koraci koji će se poduzeti, ali mora biti svjestan činjenice da koraci mogu biti povučeni.”

Na pitanje N1 o ekspertima koji rade na zakonu o državnoj imovini, kazao je kako ih treba ostaviti van javnosti da rade i da nisu tu da donesu odluke već da daju okvir kako će se provesti taj postupak. Kazao je kako je radio na raspodijeli imovine u Njemačkoj i da su našli način kako da okruzi i druge organizacijske sredine dobiju ono što im treba.

“Vidimo da s međunarodnim pravom prvo pravo raspolaže država, ali to ne sprečava nikoga da se nađe razuman način. Znam da se treba doći do kompromisa”, rekao je Schmidt.

Situacija “ping-pong”

Odgovarajući na pitanje drugih novinara o odlukama za Ustav FBiH, kazao je kako je morao to učiniti jer je bila situacija “ping-ponga”. Istakao je kako u zemljama EU, ako se vlada ne formira u zakonskom roku, parlament se raspušta. U BiH to nije slučaj.

“Imali smo situaciju da je v.d. premijera imao prvostepenu presudu. To je prema mom mišljenju bila situacija u kojoj smo stvari morali staviti u ruke parlamenta i nadam se da ćemo sada imati funkcionalnu vlast koja funkcioniše”, rekao je Schmidt.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...