MOŽE LI KOMPLIKOVANIJE: SDA utvrdila poziciju, SDP se uzda u HRS, HDZ 1990 čeka sigurnih 17 ruku, a sve to u samo jednom kantonu

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH HNK Ismet Lulić kazao je danas kako, iako je DF odustao, opcije i dalje postoje. Pojasnio je da postoji mogućnost da Hrvatska republikanska stranka (HRS) podrži vladu.

  • Politika

  • 07. Jun. 2023  

  • 1

Pregovorima za formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kako se čini, ne nazire se kraj iako je on u više navrata bio najavljivan. Dodatno produženje jučer je osigurala Demokratska fronta saopćivši da neće biti dio nove vlade, piše Faktor.

Također, jučer je održana i sjednica Izvršnog odbora SDA HNK na kojoj je, kako kaže Džafer Alić, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK, utvrđena pozicija SDA u pregovaračkom kapacitetu.

- Mi smo otprilike jučer zaključili ono što smo da sada imali na raznim našim sjednicama. Nastavit ćemo pregovarati u dosadašnjem kapacitetu i donijeli smo zajednički zaključak da ne spuštamo kriterije ispod toga – naveo je Alić.

Dodaje kako SDA nikada nije ni mislila pristati na podjelu ministarstava u omjeru sedam naprema pet.

- Nikada to nije bilo za nas prihvatljivo. Nemamo potrebe da se dokazujemo svakodnevno i zato to manje spominjemo i pričamo u javnosti. Nama naši glasači vjeruju i znaju da ih nikada nećemo izdati i ići ispod onoga što smo im obećali. Držimo se toga. Oni koji su bili blizu pristanka se moraju dokazivati i prebacivati loptu na nos – kazao je on.

Kako navodi, nakon određenih izjava članova "Trojke", odnosno "Dvojke", mišljenja je da su oni spremni ići ka omjeru osam naprema četiri te da je to "poražavajuće".

Komentirao je i odnos sa Demokratskom frontom u ovom kantonu te njihovo jučerašnje saopćenje kako "koalicija sa SDA ne dolazi u obzir".

- Mi smo jednom imali razgovore sa njima. Oni su sve ostavili otvoreno i rekli da će konačnu odluku donijeti njihova centrala. Još jednom smo neformalno razgovarali sa njima i rekli su nam da im je SDA zadnja opcija. Ostavili smo to onda na odluku centrale – pojasnio je Alić te zaključio:

- Ova nova situacija je nepredviđena HDZ-u, oni će, pošto imaju kontrolni paket, odlučiti s kim će nastaviti pregovore.

Nakon odluke DF- da neće biti dio vlasti u HNK, kontaktirali smo i Ivana Odaka, zastupnika HDZ-a 1990.

Naime, HDZ 1990 pregovarao je sa SDP-om, NiP-om, Demokratskom frontom i HDZ-om. Sa SDA nisu imali nijedan sastanak.

- Mi smo do sada imali samo dva susreta sa delegacijom HDZ-a i korektne odnose sa SDP-om. Nikakvih drugih razgovora, odnosno službenih, nije bilo niti će biti – kazao je Odak za Faktor.

Dodaje kako ih "glavni" pregovarači, misleći na HDZ, mogu pozvati na dogovor kada osiguraju najmanje sedamnaest ruku.

- Gledajući u posljednje vrijeme finansijske transfere u Vladi HNK, sve mi je izglednije da vladajućima odgovara "drugi tehnički mandat", ako im dozvoli visoki predstavnik – smatra Odak.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH HNK Ismet Lulić kazao je danas kako, iako je DF odustao, opcije i dalje postoje. Pojasnio je da postoji mogućnost da Hrvatska republikanska stranka (HRS) podrži vladu.

- Oni (HRS) su ranije u svom saopćenju za javnost rekli da ne žele spašavati SDA, tako da će im ovo bitI idealna prilika da napravimo vladu bez SDA - kazao je Lulić.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...