"PUTIN BI DOBIO MOĆNO ORUĐE": Ovaj čovjek mogao bi biti novi veliki problem za Evropu

Austrija nije jedina zemlja u regiji podložna orbanizmu.

  • Evropa

  • 07. Jun. 2023  

  • 1

Austrijski političar Herbert Kickl je proruski i antiamerički teoretičar zavjere, koji se zalaže za sredstvo protiv glista u konja kao lijek za covid-19 i želi pretvoriti svoju alpsku zemlju u antiimigracijsku tvrđavu. On je također najveći favorit da postane sljedeći austrijski vođa i sljedeća velika glavobolja Evrope, piše Politico.

Kicklova ekstremno desna Slobodarska stranka od novembra vodi u nacionalnim anketama za nekoliko bodova jer rastuća inflacija i nagli porast zahtjeva za azil potiču nezadovoljstvo trenutnom vladom, koalicijom Austrijske narodne stranke desnog centra i Zelenih. Budući da drugu glavnu oporbenu stranku Socijaldemokrate muče unutarnje borbe, Kicklova stranka ima najbolje šanse da preuzme vlast.

To bi značilo velike probleme za Evropsku uniju, koja se već muči s Mađarskom, gdje je nacionalistički premijer Viktor Orbán sustavno preuzeo kontrolu nad svim glavnim polugama moći i potkopao neovisne medije transformirajući zemlju u ono što kritičari vide kao poluautoritarnu državu usred Evropske unije.

Austrija nije jedina zemlja u regiji podložna orbanizmu. Susjedna Slovačka također tetura na rubu populističkog oživljavanja. Proruski Smer-SD - čiji je vođa, bivši premijer Robert Fico bio prisiljen napustiti položaj 2018. zbog vala prosvjeda potaknutih brutalnim ubistvom istraživačkog novinara i njegove zaručnice - vodi u anketama uoči prijevremenih izbora zakazanih za rujan. Fico je obećao prekinuti slovačku vojnu potporu susjednoj Ukrajini ako bude izabran.

"Putin bi mogao dobiti moćno oruđe"

Europski dužnosnici upozoravaju da bi pobjede proruskih snaga u Slovačkoj i Austriji dale ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu moćno oruđe protiv Ukrajine, što bi mu olakšalo potkopavanje sankcija i napora EU da pomogne Ukrajini. "Bila bi to katastrofa", rekao je otvoreno visoki dužnosnik Europske komisije iz regije.

Kickl je daleko od sigurnog pobjednika. Zahvaljujući njegovom abrazivnom stilu, rejting mu je niži u odnosu na gotovo bilo kojeg austrijskog političara.

Štoviše, potpora Slobodarskoj stranci pokazala se nestabilnom u prošlosti, a ovaj najnoviji skok vjerojatno je više potaknut frustracijom zbog onoga što mnogi Austrijanci vide kao nefunkcioniranje trenutne vlade nego nadama za obnovu pod krajnjom desnicom. Ipak, nedavni rad stranke ne može se zanemariti.

Kickl je bio ministar unutarnjih poslova tijekom kratkotrajne koalicije Slobodarske stranke s Narodnom strankom bivšeg kancelara Sebastiana Kurza početkom 2017. godine i poznato je lice u Bruxellesu. Ne sjećaju ga se po lijepom. Jedan od Kicklovih prvih poteza kao ministra unutarnjih poslova bio je promjena naziva austrijskih registracijskih centara za tražitelje azila u "Centri za odlazak".

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola izjavila je prošli tjedan za austrijske novine da ima "ozbiljne sumnje" u Kicklovu podobnost za bilo koju ministarsku dužnost. "On jednostavno nije vrijedan povjerenja", rekla je Metsola.

Stalne napetosti

Sljedeći redoviti izbori u Austriji bit će održani tek u jesen sljedeće godine, ali stalne napetosti unutar trenutne koalicije pod kancelarom Karlom Nehammerom, čija Narodna stranka trenutno zaostaje osam bodova za Slobodarskom strankom, povećavaju izglede za prijevremene izbore.

"Nisam postao čelnik stranke da bih vodio u anketama, nego da bih dobio izbore", rekao je nedavno Kickl i obećao da će iskoristiti pravo veta Austrije u Europskom vijeću kako bi poništio ono što je nazvao "besmislenim" sankcijama protiv Rusije.

Tijekom nedavnog posjeta Budimpešti, gdje se susreo sa svojim mentorom Orbánom, Kickl nije skrivao svoj cilj - Austriju pretvoriti u drugu Mađarsku, koju je hvalio kao "utočište nacionalnog samoodređenja i otpora protiv globalističke intervencije iz Bruxellesa".

Slobodarska stranka - koju su osnovali bivši nacisti 50-ih godina, a u svijetu je najpoznatija po takozvanom skandalu na Ibizi koji je srušio Kicklovog prethodnika Heinz-Christiana Strachea - ima dugogodišnje veze s Rusijom. Strache je potpisao ugovor o partnerstvu s Putinovom strankom Ujedinjena Rusija 2016.

Iako Kickl inzistira na tome da je aranžman istekao, on i drugi predstavnici Slobodarske stranke ne skrivaju svoju naklonost Rusiji. Stranka je predložila desetke proruskih rezolucija u austrijskom parlamentu od početka Putinovog rata protiv Ukrajine. Također je izdala mnoštvo priopćenja za javnost tijekom prošle godine pozivajući na ukidanje sankcija Rusiji.

Međutim, migracija ostaje životno pitanje za Slobodarsku stranku. Uz utrostručenje broja zahtjeva za azil u Austriji prošle godine, što je najveći porast cijeloj EU, to je pitanje od najvećeg nacionalnog interesa.

Narodni kancelar

U skladu s Kicklovom retorikom "tvrđave", mnogi od prioriteta Slobodarske stranke usmjereni su na kulturalni identitet. Jedna inicijativa usmjerena na spašavanje austrijskih gostionica u malim gradovima, primjerice, obećavala je subvencije, ali samo ako primatelji poslužuju "tradicionalne i regionalne specijalitete".

Druga inicijativa je nalagala da se djecu na školskim igralištima prisiljava govoriti njemački. Austrijski mediji često ismijavaju takve ideje, ali čini se da se takva politika sviđa mnogim glasačima. U januaru je stranka završila na drugom mjestu na regionalnim izborima u Donjoj Austriji, najvećoj pokrajini u zemlji, srušivši dugotrajnu apsolutnu većinu Narodne stranke. To je natjeralo desni centar da prihvati koaliciju s krajnjom desnicom u pokrajini.

Sličan scenarij odigrao se nekoliko tjedana kasnije u pokrajini Salzburg, gdje je Slobodarska stranka zahvaljujući snažnoj završnici dobila mjesto u regionalnoj vladi.

Na nacionalnoj razini, međutim, Kickl vjerovatno neće prihvatiti drugu violinu. Stranka je pristala na takav aranžman dva puta tijekom prošlih 25 godina kao mlađi partner Narodne stranke, a obje koalicije završile su razdorom u stranci zbog skandala i unutarnjih podjela. Kickl kaže da je njegov cilj ovoga puta jasan: biti Volkskanzler - narodni kancelar.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...