POČELA UKRAJINSKA PROTUOFANZIVA: Brutalne borbe u regiji Donjeck, Zelenski ponosno objavio...

Ruske snage su se očito branile od ovog napada na ‘doktrinirano ispravan način i navodno su vratile svoje početne pozicije‘, poručuje Institut.

  • Evropa

  • 09. Jun. 2023  

  • 0

Ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski poručio je u video obraćanju 8. juna da se u ukrajinskoj oblasti Donjeck vode intenzivne borbe.

- U toku su brutalne borbe, ali vidimo rezultate. Bahmut - bravo! Korak po korak. Zahvaljujem svakom našem borcu, rekao je Zelenski ukazujući da Ukrajina možda osvaja teritorij u regiji Donjeck, čiji je veliki dio okupirala Rusija.

Predsjednik je također rekao da je u "stalnoj komunikaciji s vojskom".

Nakon objave Zelenskog od 3. juna da je Ukrajina "spremna" za protuofanzivu, zapadni mediji izvijestili su 8. juna, pozivajući se na ukrajinske dužnosnike, da je Ukrajina započela ofanzivne operacije u jugoistočnoj Ukrajini.

 

ISW: Počela je ukrajinska protuofanziva

Iako Ukrajina i dalje šuti o vojnim planovima, američki Institut za proučavanje rata (ISW) tvrdi da je dugo najavljivana protuofanziva Kijeva počela.

U svom zadnjem izvještaju ISW navodi da je Ukrajina provela protuofanzivne operacije s različitim ishodima u najmanje tri sektora fronte u sklopu širih protuofanzivnih napora koji se odvijaju od nedjelje 4.juna.

Navode da su ukrajinske snage ‘imale ograničen, ali još uvijek značajan napad u regiji Zaporižja tokom noći sa srijede na četvrtak.

Ruske snage su se očito branile od ovog napada na ‘doktrinirano ispravan način i navodno su vratile svoje početne pozicije‘, poručuje Institut.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...