UOČI ZAJEDNIČKE SJEDNICE VIJEĆA MINISTARA BiH I VLADE HRVATSKE: Staša Košarac o NATO-u

Košarac je rekao da je "hrvatska strana, između ostalog, predložila da se na zajedničkoj sjednici 20. juna u Zagrebu razmotri Prijedlog zaključaka o saradnji sa Sjevernoatlantskim savezom".

  • Mini market

  • 09. Jun. 2023  09. Jun. 2023

  • 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac ocijenio je "da nije potrebno da se na dnevnom redu zajedničke sjednice Vijeća ministara i Vlade Hrvatske nađe tačka koja se odnosi na saradnju sa NATO savezom".

Košarac je rekao da je "hrvatska strana, između ostalog, predložila da se na zajedničkoj sjednici 20. juna u Zagrebu razmotri Prijedlog zaključaka o saradnji sa Sjevernoatlantskim savezom, ali da je njegov stav da je bespotrebno razgovarati o tome".

"Republika Srpska je protiv članstva u NATO savezu i o tome postoje validne i adekvatne odluke njenih institucija. Predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama nikada neće razmatrati članstvo u ovom vojnom savezu, jer nas obavezuju politike i odluke institucija Republike Srpske i njenog rukovodstva o vojnoj neutralnosti. Osim toga, prva NATO agresija bila je na Republiku Srpsku i Srbiju i to nikada ne možemo zaboraviti", istakao je Košarac.

S tim u vezi, Košarac je naglasio "da ne postoji potreba ni opravdan razlog da se u Zagrebu ili na bilo kojem drugom mjestu razgovara o NATO-u."

"Naš stav je jasan - ne članstvu u NATO. Određeni oblik saradnje sa ovim savezom nam je prihvatljiv, ali čak ni to ne treba da bude tema razgovora izvan Bosne i Hercegovine, samim tim ni tema zajedničke sjednice u Zagrebu", rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, energiju na zajedničkoj sjednici bolje bi bilo usmjeriti na rješavanje spornih pitanja koja se tiču svih građana, prenosi RTRS.

"Primarno mislim na problematiku izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori. To je prva tema koju sam predložio za dnevni rad zajedničke sjednice i zaista očekujem ozbiljnu raspravu o ovom gorućem problemu", zaključio je Košarac. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...