NORVEŽANI DETEKTOVALI SIGNAL U 2.54, A ONDA JE UHVAĆEN POZIV: "Nije prošlo sve po planu"

Norveška seizmička služba Norsar objavila je kako su signali s regionalne stanice u Rumunjskoj ukazali na eksploziju u 2:54. Norsar, međutim, nije kazao koga smatra odgovornim za eksploziju.

  • Svijet

  • 09. Jun. 2023  

  • 2

Gomilaju se dokazi da je brana Nova Kahovka razrušena eksplozivom, pogotovo nakon objave seizmičkih podataka koji pokazuju da je zabilježeno podrhtavanje tla u utorak rano ujutro, piše Guardian.

Norveška seizmička služba Norsar objavila je kako su signali s regionalne stanice u Rumunjskoj ukazali na eksploziju u 2:54. Norsar, međutim, nije kazao koga smatra odgovornim za eksploziju.

The New York Times je citirao dužnosnika Bidenove administracije koji je kazao kako su sateliti također detektirali eksploziju na brani netom prije nego se srušila, no također je naglasio da američki obavještajci nisu donijeli konačan zaključak tko je izazvao eksploziju i što se točno dogodilo.

Ukrajinska vlada je kazala kako je infrastruktura na vrhu brane u trenutku eksplozije bila pod ruskom kontrolom. Stručnjaci za eksploziv rekli su kako bi branu bilo puno lakše srušiti pomoću eksploziva postavljenog na branu, nego gađanjem izdaleka.

U petak ujutro ukrajinska služba sigurnosti (SBU) objavila je da je presrela telefonski poziv koji dokazuje da su Rusi odgovorni za rušenje brane.

Na Telegramu su objavili snimku od 90 sekundi između ‘dvojice okupatora‘, što je naziv koji Ukrajinci koriste za ruske vojnike.

Dvojica muškaraca razgovarala su o rušenju brane, a kad je jedan rekao da su branu raznijeli Ukrajinci, ovaj drugi ga ispravlja i kaže: ‘Ne, naši momci su to učinili. Tamo su naši saboteri. Željeli su izazvati strah. Nije sve pošlo prema planu, nego je bilo i više od planiranog.‘

Autentičnost ovog razgovora ne može se potvrditi. SBU nije identificirao sudionike razgovora, niti kazao gdje se i kada razgovor održao, a kako je snimka sada predmet kriminalnog istraživanja, više ne smiju niti reći.

‘Brana je mogla izdržati nuklearni udar‘

Ukrajinski dužnosnici izrazili su svoju frustraciju da njihovu tvrdnju da su branu raznijeli Rusi nisu potvrdili ni SAD, ni Velika Britanija, kao ni neke druge obavještajne agencije.

Ihor Sirota, glavni direktor ukrajinske hidroenergetske kompanije Ukrhydroenergo, rekao je da su sugestije da su branu srušile ukrajinska rakete, čista ruska propaganda.

‘Ta je hidroelektrana dizajnirana da izdrži nuklearni udar. Da biste razorili branu izvana, trebalo bi na točno isto mjesto baciti barem tri avionske bombe od po 500 kila. Brana je raznesena iznutra‘, rekao je.

‘Donijeli su stotine kile eksploziva. Ukrajina je još lani izvijestila da je brana minirana. Rusi su samo čekali pogodan trenutak da je raznesu‘, rekao je Sirota.

Volodimir Zelenski je održao online sastanak s ekološkim aktivistima diljem svijeta kako bi oformio grupu stručnjaka koji bi pomogli u oporavku od velike ekološke katastrofe koju je prouzročilo rušenje brane.

‘U opasnosti su desetine tisuća ptica i najmanje 20.000 divljih životinja. Rezervoar Kahovka je postao groblje za milijune živih bića‘, rekao je Zelenski.

Dodao je i kako će to postati globalni problem kad kontaminirane vode iz rezervoara stignu do Crnog mora.

U svojem večernjem obraćanju, snimljenom u vlaku dok se vraćao iz poplavljenog područja, Zelenski je zahvalio ukrajinskim snagama i ponovio da su postigli uspjeh oko Bahmuta.

O južnoj bojišnici nije govorio, iako se čini da je upravo to područje glavni fokus ukrajinske protuofenzive. ‘Vidimo svaki detalj, ali danas nije vrijeme da o tome razgovaramo‘, kazao je.

Zamjenica ministra obrane Ukrajine, Hanna Maliar, kažu kako se na južnoj bojišnici vode borbe za naselje Velika Novosilka te da se ruske snage ‘aktivno brane‘ kod grada Orihiva.

Putin kazao da je protuofenziva počela

Vladimir Putin je u petak rekao kako je Ukrajina pokrenula svoju protuofenzivu, no da se ruska vojska čvrsto drži.

‘Može se sa sigurnošću reći da je ukrajinska ofenziva započela; to je vidljivo iz njihove upotrebe strateških rezervi. No ukrajinske snage nisu ostvarile svoje ciljeve niti u jednom sektoru, zahvaljujući hrabrosti ruskih vojnika i dobroj organizaciji trupa‘, rekao je Putin. No ipak dodao kako Ukrajina ‘još uvijek ima ofenzivni potencijal‘.

Kazao je i da Rusiji nedostaje modernog oružja, no da se ‘vojna industrija vrlo brzo razvija‘.

Ruski službeni izvori i vojni blogeri izvijestili su o intenzivnim borbama tijekom noći i rano u petak oko sela Lobkove, južno od grada Zaporižja koji drže Ukrajinci, i Orihiva, oko 50 kilometara istočnije.

Nepotvrđeni videosnimci objavljeni na internetu prikazuju tenk Leopard njemačke proizvodnje i borbena vozila pješaštva američke proizvodnje Bradley oštećena i napuštena na bojnom polju. Nepotvrđeni izvještaji ruskih vojnih blogera prikazuju samo mali napredak ukrajinskih snaga uz visoku cijenu u ljudstvu i opremi.

‘Ukrajinske snage izvele su ograničen, ali značajan napad u zapadnoj Zaporiškoj oblasti u noći sa 7. na 8. lipnja‘, izvijestio je Institut za proučavanje rata (ISW). ‘Ruske snage su se očito branile od ovog napada na ispravan način i navodno su vratile svoje početne položaje od 8. lipnja. Ukrajinske snage probile su početne obrambene crte, ruske snage povukle su se na drugi utvrđeni položaj, a ruske rezerve su zatim izvršile protunapad kako bi ponovno preuzele početnu liniju obrane‘, rekao je ISW.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...