ALARMANTNO U TUZLANSKOM KANTONU: Većina u Skupštini TK stavila van snage Odluku iz 2013. godine o preuzimanju...

Dok se u najmnogoljudnijem kantonu vlast konstantno smjenjuje, a čeka epilog donesenih odluka, jedno je sigurno: Pacijenti odavno snose posljedice.

  • Društvo

  • 12. Jun. 2023  

  • 0

Većina u Skupštini Tuzlanskog kantona stavila je van snage Odluku iz 2013. godine o preuzimanju osnivačkih prava u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, u kojima je i Vlada Federacije. Dok tvrde da to neće donijeti nikakve promjene u liječenju pacijenata, iz opozicije su suprotnog stava. Odluka je naišla i na negodovanje pojedinih ljekara i analitičara, koji kažu da je odluka nezakonita i nanosi štetu građanima.

Potez vlasti, čiju većinu čine SDA i DF, znači gubitak statusa univerzitetske kliničke bolnice i vraćanje na nivo kantonalne bolnice što će, tvrde iz SDP-a, proizvesti velike posljedice po pacijente.

„Od pravosnažnosti te Odluke, jedan veliki broj usluga koje su građani dobijali, neće moći da participiraju u UKC-u. Prije svega, mislim na usluge tercijalne zaštite, transplant program i neke druge specijalističke zahvate“, smatra predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić.

Dok Hadžić tvrdi da Zakon jasno određuje koje usluge se pružaju u Kantonalnoj, a koje u Univezitetsko-kliničkoj bolnici, te bi takvom odlukom pružanje određenih usluga bilo protuzakonito, iz Skupštinske većine to demantuju. Navode da organi Uprave, u kojoj su i članovi imenovani sa federalnog nivoa, ostaju isti.

„Mi te organe nismo dirali. Mi želimo samo na ovaj način da potaknemo federalni nivo da zajedno sa Skupštinom Kantona konačno potpiše Sporazum o suosnivačkim pravima, koji je trebao biti potpisan već davno“, navodi predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona (DF) Žarko Vujović.

Tvrdnje SDP-a da i Sporazum po kojem studenti sa Medicinskog fakulteta mogu ovdje izvoditi nastavu u ovoj Ustanovi pada u vodu, takođe, demantuju. Iz UKC-a u saopćenju ističu da ova ustanova u proteklom periodu nije ni imala status koji joj je trebao biti obezbijeđen potpisivanjem ugovora do kojeg 10 godina nije došlo.

UKC Tuzla će u narednom periodu zasigurno zadržati status vodeće medicinske ustanove u kojoj se primjenjuju savremene metode u liječenju i dijagnostičkim procedurama, ali i prate dostignuća nauke i vrši kontinuirana edukacija kadra. 

No, na posljedice takve odluke upozorava i ugledni ljekar, koji je i vijećnik SDA koja čini većinu, pozivajući institucije da ozbiljno shvate prijetnju sa kojom se UKC suočava.

„Politički subjekat kojem i ja pripadam, najprije se hvalio da je prvi učinio korak prema zakonitosti, kada govorimo o Kliničkom centru, da bi nas nakon par mjeseci vratio dva koraka unazad ovakvom Odlukom. Ne može jedna grupacija tražiti politička rješenja i političku satisfakciju prepucavajući se sa drugom političkom grupacijom preko interesa. To su interesi naših građana, to su interesi naših pacijenata“, smatra hirurg u UKC-u Tuzla i član UO Donorske mreže BiH Zijah Rifatbegović.

„Nije problem u UKC-u, nego u onim koji su UKC naumili i dobrim dijelom uspjeli pretvoriti u svoju političku lovinu, u trofej koji su osvojili nakon uspjeha na izborima, smatrajući to načinom na koji se mogu pozicionirati da vladaju UKC-om kao svojom ćaćevinom“, kategoričan je politički analitičar Zlatko Dukić.

Dok se u najmnogoljudnijem kantonu vlast konstantno smjenjuje, a čeka epilog donesenih odluka, jedno je sigurno: Pacijenti odavno snose posljedice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...