ALEKSANDAR TRIFUNOVIĆ, UREDNIK BANJALUČKOG PORTALA "BUKA": Prilog RTRS-a o gostovanju SARTR-a je poziv na linč, školski primjer nečasnog i neetičnog u novinarstvu, govor mržnje bez presedana!

Normalno je jedini odgovor na nenormalno, a normalno je da predstave iz Sarajeva gostuju u Banjaluci, one iz Banjaluke u Sarajevu i da i u jednim i u drugim predstavama igraju glumci koji svoj posao znaju, to je za samu predstavu mnogo važnije od toga kako se zovu

  • Kultura

  • 12. Jun. 2023  12. Jun. 2023

  • 2

Aplauz publike, višestruki bis nakon nastupa SARTR-a na Teatar festu u Banjaluci, zahvala glumaca na toj reakciji, te jutrošnja zajednička izjava i press glumaca i upravnice Narodnog pozorišta RS,  nakon višestrukih poziva na linč započetih na twitter profilu kćerke Milorada Dodika, jedini su potrebni odgovor na ovu sramotu - napisao je novinar Aleksandar Trifunović, urednik banjalučkog portala BUKA, komentarišući "buku" koja se podigla u dijelu javnosti i na javnom servisu RTRS zbog gostovanja SARTR-a u Banjaluci. 

- Sinoćnji prilog na RTRS na temu gostovanja SARTR-a je poziv na linč u svakom segmentu tog priloga, školski primjer nečasnog i neetičnog u novinarstvu, govora mržnje bez presedana - kaže Trifunović. 

- Prije neki dan sam sjedio sa drugom Edinom Zubčevićem u Sarajevu. Poklonio mi je CD Dogmatik, njegove produkcijske kuće Gramofon, na kom je snimljeno pojanje Kamernog hora, Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajeva pod palicom dirigenta Rade Radovića. Pa kakva je to divota od muzike, kakva blagodet za uši i mozak. Materijal je sniman u Sarajevu, u Domu armije, Edo je učesnik rata. Šta ćemo sad? Pa sad ćemo da slušamo tu predivnu muziku, zahvalni što to možemo, zahvalni na toj saradnji - napisao je Trifunović u objavi na Facebooku. 

Konstatuje da se rat u Bosni i Hercegovini završio prije skoro 30 godina, a da su sedam godina nakon završetka Drugog svjetskog rata Njemačka i Francuska, najveći neprijatelji u ratu, pokrenule Evropsku uniju jer nije bilo druge da se otvore radna mjesta i krene privredna saradnja i otvaranje granica. 

- Ni ovo šaka jada što nas je ostalo da živi u ovoj vukojebini nema drugu alternativu. Jer mir je jedina opcija, saradnja, otvaranja zatvorenih vrata, stvaranje kakve takve snošljivosti. Kultura je u ovoj nesrećnoj zemlji na tom polju uradila mnogo više od politike i trebamo tu činjenicu podržati kad god možemo. O ratu zato danas najviše pričaju oni koji su ga nisu okusili ili su se u ratu bavili trgovinom, pa im se taj profit osladio. 

Normalno je jedini odgovor na nenormalno, a normalno je da predstave iz Sarajeva gostuju u Banjaluci, one iz Banjaluke u Sarajevu i da i u jednim i u drugim predstavama igraju glumci koji svoj posao znaju, to je za samu predstavu mnogo važnije od toga kako se zovu. Zato gledajte dobre predstave, slušajte dobru muziku, podržite kulturu ili će nam nekultura i primitivizam doći glave, ako već nisu - poručio je na kraju Trifunović. 

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...