POLITIČKI ANALITIČAR LJUBOMIR FILIPOVIĆ: "U Crnoj Gori su očito svi pobijedili, a niko nije pobijedio"

"Dritan Abazović je možda najveći gubitnik ovih izbora u Crnoj Gori”, naveo je.

  • Evropa

  • 12. Jun. 2023  

  • 0

Politički analitičar Ljubomir Filipović komentirao je parlamentarne izbore u Crnoj Gori.

“U Crnoj Gori su očito svi pobijedili, a niko nije pobijedio. Nije niko pobijedio jer je izlaznost bila rekordno mala, a to znači da su građani razočarani u cijelu političku elitu u Crnoj Gori. Umoreni građani su izabrali alternativnu vlast koja je trebala donijeti promjene, ali nastavila je s istim koruptivnim praksama koje su kritizirali. Građani su poslali poruku svim političarima da to što rade nije dovoljno dobro”, rekao je politički analitičar Ljubomir Filipović.

Navodi kako građani u Crnoj Gori nemaju za koga glasati, a kad je otišao Milo Đukanović nemaju ni protiv koga.

“Ima toliko kombinacija za moguću novu vladu, može se izazvati velika politička nestabilnost. Teško je okupiti složnu parlamentarnu većinu. Mnogi već sad najavljuju mogućnsot prijevremenih novih izbora”, rekao je pa je dodao:

“Ono što se već sad čini problematičnim je to što je Milojko Spajić bio meta svih drugih političkih partija. On je bio diskvalificiran na predsjedničkim izborima pa je Jakov Milatović postao slučajni predsjednik. Dritan Abazović je možda najveći gubitnik ovih izbora u Crnoj Gori”.

Filipović kaže kako je teško u jednu vladu svrstati demokratski front i manjinske grupe.

“Pokret Europa sad već ima neku malu većinu i mogu računati na podršku, ali ta vlada će imati iznutra nekoga ko je sklon sabotažama. Pametan potez za pokret Europa sad bio bi da osigura podršku Demokratske partije socijalista. Vlast nije promijenjena jučer nego skoro prije 3 godine, ova vlast umjesto da dokaže da nije koruptivna, ona je pokazala gotovo suprotno. Sve ono s čim je DPS bio optuživan, preuzele su partijske stranke. Ukoliko dođe do nestabilne vlade, imat ćemo ponovljene izbore”, kazao je za N1.

Također, kaže da čim dođe do konsolidacije vlasti u Beogradu, opet će se krenuti s negativnim utjecajem na Crnu Goru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...