ŠABANOVIĆ O FORMIRANJU VLASTI: "SDA u HNK-u je skoro nezaobilazna, nekima je to teško da provare"

O odluci DF da ne koaliraju ni sa SDP ni sa SDA kaže: "DF je tu ostao dosljedan nekim vrijednostima. Čuva mir unutar stranke".

  • Politika

  • 13. Jun. 2023  

  • 1

O formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu za Rezime je govorio Haris Šabanović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu FBiH.

"Još jedna nedostaje ruka. SDA ima sedam ruku, NES jednu, i to je taj blok koji smo prenijeli sa federalnog i državnog nivoa. HDZ ima 11 ruku, DF dvije, HDZ 1990 tri, HRS dvije, NIP jednu. Mislim da smo mnogo bliži nego na početku. Ovaj kanton ima jedno ružno pravilo. Vlast se nikad ne formira prije federalnog nivoa. U HNK-u je sve na stand by. HDZ ima kontrolni paket. Vlast se formira dvotrećinskom većinom. HDZ diktira tempo. Oni su diktirali da neće razgovarati dok se ne formira Vlada FBiH. Kada su ispunjeni ti uslovi, krenuli smo u pregovore. Situacija je jasnija nego prije mjesec dana. Vrijeme je da imamo jednu novu vladu. Mislim da je matematički jasno da je sada SDA skoro nezaobilazna i nekima je to teško da provare. Mislim da je to realnost".

Navodi da ostaje da se pregovara i da se u narednih 15-20 dana nađe ko će biti koalicioni partner. Ističe da u HNK nisu nikome zatvorili vrata, iako je, kako kaže, bilo teških riječi sa svih strana.

Navodi da je HDZ imao isključivi stav da su oni ti koji će okupljati partnere u koaliciji.

"Zamolili su nas da to ne radimo. Došli smo do faze da nisam siguran da je HDZ to u mogućnosti. Mi se nudimo da mi razgovaramo sa koalicionim partnerima i nađemo rješenje".

Dragan Čović je rekao da će se uključiti u pregovore o formiranju vlade u HNK-u. Čović tvrdi da je bio izvan tih tokova.

"U HDZ-u vjerovatno znaju je li on bio u toku ili nije. Znam da se od dolaska Nermina Nikšića u Mostar, odnosno sastanka Nikšića, Dodika i Čovića promijenio kurs HDZ-ovih pregovora, jer su dotad bili svjesni političke realnosti, da ova dva bloka imaju 19 ruku, da nedostaje samo jedna. Da je matematički bez HDZ-a nemoguće, a bez SDA faktički nemoguće, osim u jednoj varijanti, za koju ja ne znam ko bi uopće pristao na to".

Kaže da se radi o varijanti koja se pojavila u eteru prije nekoliko dana od predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a HNK-a Ismeta Lulića.

"On je izrekao u kameru nešto što ja nisam mogao da vjerujem. Nakon izjave Željka Komšića da DF u HNK neće biti dio vlasti, Lulić je rekao da SDP i NIP i dalje imaju te četiri ruke i da sada čekaju HRS da bude spreman da uđe u vlast. Da prave vlast sa kompletnim HNS-om. To bi bila neka vlada 8-9-4-3. Jedan totalni nacionalni disbalans", smatra Šabanović.

Na pitanje da li bi za SDA bio prihvatljiv HRS kaže:

"Mi smo o tome razgovarali sa HRS-om. Oni su zauzeli stav da neće da idu u koaliciju sa SDA. Nakon stavova koje je izrekao Raguž – mi nemamo ništa protiv toga".

Smatra da HDZ 1990 može biti taj jezičak na vagi.

"Predsjednik Kantonalnog odbora Ivan Odak kazao je da kada partneri skupe 17 ruku, da se tada pozove HDZ 1990. Poprilično pragmatična izjava koja relaksira odnose".

O odluci DF da ne koaliraju ni sa SDP ni sa SDA kaže: "DF je tu ostao dosljedan nekim vrijednostima. Čuva mir unutar stranke".

Na konstataciju da se u HNK-u uglavnom vode najduži pregovori te da izborni rezultat nije implementiran ni 2018. godine odgovara:

"Očito nekome nije po volji. Možemo mi imati razne aspiracije. Ovaj mini blok od četiri zastupnika SDP-a i NIP-a u HNK nema legitimitet. Nemaju taj kapacitet da idu u vladu u ovom trenutku. To je politička realnost. Mi smo s HDZ-om u koaliciji - prati se ta koalicija u raznim nekim oscilacijama - 15-20 godina s nekim kraćim prekidima, zato što je to politička realnost. Kada HDZ ne dobije te glasove, neće biti dio vlasti. Isto je i sa SDA".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...