HARIS ŠABANOVIĆ ZA "SB" O SASTANKU U MOSTARU: "Pred Trojku su jučer stavljeni novi zadaci s kojima ne smiju izaći pred narod i...!"

O sastanku u Mostaru i njegovim mogućim implikacijama razgovarali smo sa SDA-ovim federalnim zastupnikom, inače rođenim Mostarcem, Harisom Šabanovićem.

  • Politika

  • 10. Jan. 2024  10. Jan. 2024

  • 5

Jučer je u Mostaru u prostorijama HDZ-a održan sastanak predstavnika stranaka Trojke i HDZ-a koji čine koaliciju na federalnom nivou. Nakon sastanka medijima su se obratili isključivo predstavnici Trojke, dok je HDZ naknadno izdao saopćenje. Tema sastanka je, po priznanju svih aktera, bio izborni zakon.

Lider SDP-a Nermin Nikšić otkrio je da je "HDZ dao jedan prijedlog koji se dosta razlikuje od dosadašnjeg i koji je dosta konkretan". Također, Nikšić je naznačio i da se razgovaralo i o opciji izmjena Izbornog zakona bez promjene Ustava Bosne i Hercegovine, što je posebno problematično pitanje u široj konstelaciji odnosa u BiH, budući da ne predviđa implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava.

O sastanku u Mostaru i njegovim mogućim implikacijama razgovarali smo sa SDA-ovim federalnim zastupnikom, inače rođenim Mostarcem, Harisom Šabanovićem.

Na pitanje kako ocjenjuje jučeranji sastanak u Mostaru u vezi izbornog zakona te izjavu lidera SDP-a Nermina Nikšića da postoje dva puta - put izmjene Ustava i put izmjene samo Izbornog zakona, Šabanović kaže da je stekao više impresija nakon sastanka.

"Sastanak Trojke i Čovića je dupli pas Čovića i Dodika, uz asistenciju lidera Trojke, koji ima za cilj relativiziranje neustavnog obilježavanja 9. januara kod bosanskohercegovačke i međunarodne javnosti. To potvrđuje i izjava Elmedina Konakovića nakon sastanka u Mostaru kako je parada u Banjoj Luci 'trivijalna stvar'. Sastanak, kao i svaki dosad, u središnjici HDZ-a autobus predstavnika Trojke. To je prva impresija. Druga impresija je odavno poznata, a to je da se zna ko se u toj koaliciji pita, a to je u punom kapacitetu HDZ. Treća impresija bi bila da, iako se išlo autobusom, predstavnika nekih drugih parlamentarnih stranaka iz vladajuće većine nije bilo na sastanku, što meni nagovještava probleme u raju u toj većini. Što ih nema na ovim pregovorima, morat ćete njih pitati", kazao je Šabanović u razgovoru za Slobodnu Bosnu.

Šabanović naglašava da se nijedna ozbiljna izmjena izbornog zakona se ne može desiti bez izmjena Ustava.

"Bez toga nema implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava. 'Drugi put' koji jučer prvi put spominje Nermin Nikšić je put koji sve vrijeme želi HDZ, a to je onaj kojeg desno krilo HDZ-a po imenu IDPI naziva konsocijacijski model ili elektorski modeli, koji će u potpunosti obezvrijediti glasove Bošnjaka u nekim područjima. Iskreno se nadam da griješim u ovoj ocjeni. Izborni zakon je samo paravan ovog sastanka, a stvarni epilog ovog sastanka će biti poznat u narednih 10-15 dana, kao što je pri formiranju Vlade FBiH kusur bio Fond za okoliš FBiH, Autoceste FBiH, Ceste FBiH itd. Za to vrijeme u FBiH treba da usvojimo privremeno finansiranje, a o budžetu FBiH za 2024. se i ne priča", ističe on.

Na naše pitanje kakav bi mogao biti sadržaj izmjena Izbornog zakona o kojima se govorilo u Mostaru, Šabanović kaže da je plan HDZ-a jasan i dobro poznat - imati apsolutnu kontrolu nad procesima u državi.

"Je li neko stvarno misli da HDZ zanimaju izmjene zakona po presudama ESLJP? Pa, to su priče za malu djecu, bajke. HDZ zanima jedino model koji će im omogućiti da sa 100.000 glasova upravljaju životima svih građana ove države ili bar imaju veto na sve u ovoj državi. Nisu nam puno rekli nakon sastanka, šturo, dogovorili su se da će se dogovarati. Ipak, poznavajući ko je šef ove parade, ciljevi su mi jasni, a zadatak je zadan jučer u 'središnjici' HDZ-a. To je onaj model koji će vjerovatno zanemariti glasove Bošnjaka kako bude odgovaralo u datom trenutku kako bismo imali člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda HDZ-a, a ne Hrvata, od dana donošenja do Sudnjeg dana. Sve druge iluzije su se raspršile u podaničkom odnosu tzv. Trojke spram HDZ-a i SNSD-a. Ne vjerujem da imaju ni hrabrosti ni znanja da postignu bilo šta što bi bilo dobro za ovu državu u ovom srazu zvanom koalicija. Kao što već rekoh, ostalo što se pričalo na sastanku biće nam poznato narednih dana, šta je još država Bosna i Hercegovina izgubila", ističe Šabanović.

Zanimalo nas je i očekuje li uspjeh u pregovorima Trojke i HDZ-a po pitanju izbornog zakona, budući da je promjena izbornog zakona politička tema čitavo desetljeće.

"Najveći politički optimista u Bosni i Hercegovini nije Dragan Čović, nego je to Elmedin Konaković. Da je jučer bilo 2% razloga za pohvaliti se uspjesima sastanka, prvi bi Konaković izašao pred kamere i rekao da imamo „historijskenikadprijeviđene“ uspjehe. To se nije desilo, desila su se neka opravdanja, svjesni da je sastanak neuspjeh i da su pred njih stavljeni novi zadaci s kojima ne smiju izaći pred narod i pred svoje glasače", kaže SDA-ov federalni zastupnik.

Dva su realna scenarija koja mogu očekivati ovu temu u periodu pred nama, dodaje Šabanović.

"Prvi scenario je kapitulacija Trojke pred zahtjevima HDZ-a, a gubitnik će biti država Bosna i Hercegovina. Drugi scenario je manje izvjestan, da neće smjeti popustiti pred zahtjevima HDZ-a pod pritiskom opozicije i javnosti. Nisam optimista da ćemo im udariti 'na obraz', ali ćemo učiniti sve da odbranimo demokratske principe i normalnu budućnost Bosne i Hercegovine, onu budućnost koja će se određivati u Bosni i Hercegovini, a ne u Zagrebu i Beogradu", zaključio je Šabanović u razgovoru za Slobodnu Bosnu.

(Razgovarao: S. BEGOVIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...