HARIS ŠABANOVIĆ POJAŠNJAVA POLITIČKU SITUACIJU: "Vlast u HNK će činiti HDZ, SDA, SDP i NES"

"SDA i NES su u HNK nezaobilazni. Šest mjeseci smo potrošili. Nemoguća je Vlada u HNK bez SDA, jedino kad bi se svi podigli, sve stranke sa 20 ruku i još dva Bošnjaka bi trebali glasat za tu vladu", pojasnio je.

  • Politika

  • 14. Sep. 2023  

  • 0

Sastanak je ranije najavio HDZ, koji su razlozi otkazivanja nije poznato, ali jeste poznato da se HDZ-u žuri s formiranjem vlasti u ovom kantonu.

Zastupnik u Federalnom parlamentu Haris Šabanović izjavio je za televiziju Hayat da je sastanak prolongiran, a ne otkazan.

"Postoje pritisci na SDP od onih koji pričaju da su najkonstruktivniji, a nemamo alternativu. DF i HRS su odmah izašli iz te priče i tu su ostali SDP, HDZ, SDA i NES. Te stranke trebaju formirati vlast i ta koalicija bi predstavljala 75 posto biračke volje građana", naglasio je.

On je dodao kako se vlada može formirati već sutra, te da je izgubljeno mnogo vremena.

"SDA i NES su u HNK nezaobilazni. Šest mjeseci smo potrošili. Nemoguća je Vlada u HNK bez SDA, jedino kad bi se svi podigli, sve stranke sa 20 ruku i još dva Bošnjaka bi trebali glasat za tu vladu", pojasnio je.

Navodi kako SDA zajedno sa NES-om drži koaliciju, te da će tako i ostati. Na pitanje da li u SDA HNK-a imaju dvije struje, Šabanović striktno odgovara kako za tako nešto nemaju luksuz.

"Problem u HNK-a je nastao kada su pokušali izbaciti SDA iz vlasti kao i na federalnom nivou. Prisjetimo se da su u Federaciji suspendovali Ustav na 24 sata. To se smije samo u Federaciji, kod Bošnjaka, visoki predstavnik to ne smije raditi u RS-u. Očito da je bilo instrukcija da se ide protiv SDA i tako smo pola godine izgubiili. Dva ministra imamo za penzije, jedan se jučer zvanično penzionisao. Vlada HNK-a je potrošila mandat i energiju, smatram da treba novi zamah. Nadam se da će otrežnjenje Trojke doći iz HNK-a, jer vidimo šta se dešava na federalnom i državnom nivou", poručio je.

Kako kaže, u HNK-a, HDZ želi sačuvati supstancu koju je imao i u prethodnom mandatu, tačnije premijer i pet pozicija.

"U proljetnom periodu HDZ je na pregovorima imao veće apetite zahvaljujući Trojku i mi to nismo dozvolili. Trojka slabi probosanski blok. S druge strane će biti vjerovatno SDP, NES i SDA. Godinu dana skoro već sve pokušavamo i vrijeme je da HDZ izađe sa idejom i da predloži mandatara. Koliko znam, imaju imena za ministre, o odnosu njih i HDZ1990 ne ulazim, to je druga priča. Ne vidim da to na federalnom nivou dobro funkcioniše", kazao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...