JENS STOLTENBERG U RAZGOVORU SA BLINKENOM: "Ukrajina napreduje protiv Rusije"

Blinken je rekao da očekuje da će novi paket političke i vojne pomoći Ukrajini biti objavljen kada se lideri NATO-a sastanu u Vilniusu u Litvaniji sljedećeg mjeseca.

  • Svijet

  • 13. Jun. 2023  

  • 0

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u utorak da Ukrajina nastavlja napredovati dok pokušava izbaciti ruske snage sa istoka i juga.

Stoltenberg je sa državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u State Departmentu rekao da ukrajinske snage napreduju u dugo očekivanoj kontraofanzivi kojom se želi okončati ruska okupacija ukrajinskih teritorija.

"Ukrajina pravi razliku na bojnom polju u trenutku dok pričamo, jer su Ukrajinci krenuli u ofanzivu. Oni napreduju. Oni osvajaju područja", rekao je Stoltenberg.

Naglasio je da je pritisak još na početku, ali što više teritorija Kijev bude u stanju da otme Moskvi "njihova ruka će biti jača za pregovaračkim stolom" i veća je vjerovatnoća da će ruski predsjednik Vladimir Putin shvatiti da nikada neće dobiti ovu bitku, agresorski rat na bojnom polju.

Ranije u utorak, Ukrajina je saopštila da su njene snage napredovale na liniji fronta sa Rusijom u regionima Donjecka i Zaporožja tokom kontraofanzivnih akcija koje je tokom vikenda najavio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi Anadolija.

Blinken je rekao da očekuje da će novi paket političke i vojne pomoći Ukrajini biti objavljen kada se lideri NATO-a sastanu u Vilniusu u Litvaniji sljedećeg mjeseca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...