ŠEF NATO-a KOMENTARISAO UKRAJINSKU KONTRAOFANZIVU: "Što više teritorije oslobode..."

Ministri odbrane će također razgovarati o daljnjem jačanju NATO snaga za obranu i odvraćanje. Stoltenberg je rekao da će prema novim regionalnim planovima NATO imati preko 300 hiljada vojnika na visokom stupnju pripravnosti, uz značajnu potporu zračnih i pomorskih snaga.

  • Evropa

  • 14. Jun. 2023  

  • 0

Ukajinska kontraofanziva napreduje, ali još je prerano reći hoće li to biti tačka preokreta u ratu, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Kontraofanziva je u toku, ali još ne znamo hoće li to biti prekretnica u ratu. Ukrajinci napreduju, oslobađaju sve više teritorija”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara obrane država članica Saveza koji će se u četvrtak i petak sastati u Bruxellesu. Ministri obrane sastaju se u okviru priprema za sastanak na vrhu NATO-a, koji će se održati sljedeći mjesec u Vilniusu.

“Što više Ukrajinci oslobode svojeg teritorija, to će jača biti njihova pozicija za pregovaračkim stolom”, rekao je Stoltenberg, dodajući da će tako i ruski predsjednik Vladimir Putin uvidjeti da ne može dobiti rat i da mora pregovarati.

Stoltenberg je također najavio da će ministri obrane donijeti odluku o uspostavi novog pomorskog centra NATO-a sa sjedištem u Velikoj Britaniji koji će biti zadužen za sigurnost kritične podmorske infrastrukture.

“Centar će povećati naš pregled situacije na moru i pojačati pomorsku prisutnost za odvraćanje i obranu", rekao je Stoltenberg. “Moramo osigurati vjerodostojne aranžmane za Ukrajinu jednom kada rat završi kako se povijest ne bi opet ponovila i kako se Rusija ne bi mogla odmoriti, ponovno naoružati i pokrenuti novi napad”, rekao je Stoltenberg.

“Na samitu u Vilniusu poslat ćemo snažnu poruku potpore i solidarnost s Ukrajinom i istaknuti da je budućnost Ukrajine u NATO-u”, dodao je.

Ministri odbrane će također razgovarati o daljnjem jačanju NATO snaga za obranu i odvraćanje. Stoltenberg je rekao da će prema novim regionalnim planovima NATO imati preko 300 hiljada vojnika na visokom stupnju pripravnosti, uz značajnu potporu zračnih i pomorskih snaga.

Stoltenberg je rekao da će ministri razmotriti novi akcijski plan za vojnu proizvodnju kojom bi se popunile rupe u zalihama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...