ĐONLAGIĆU BI BILO BOLJE DA NIJE ČITAO BIOGRAFIJE: "Buduća zamjenica državnog revizora nema dana radnog iskustva u ovoj oblasti"

Imenovanje Močević problematizirao je delegat Dženan Đonlagić (DF) jer Močević, kako je istakao, nema dana radnog iskustva u oblasti računovodstva i revizije, a konkursom je traženo deset godina.

  • Mini market

  • 15. Jun. 2023  

  • 1

Nedžad Hajtić i Neda Močević imenovani su za zamjenike generalnog revizora Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, nakon što ih je dana imenovao Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a prethodno Zastupnički dom, piše Faktor.

Imenovanje Močević problematizirao je delegat Dženan Đonlagić (DF) jer Močević, kako je istakao, nema dana radnog iskustva u oblasti računovodstva i revizije, a konkursom je traženo deset godina.

- Ovo je klasičan primjer izigravanja struke, revizije. Za poslove iz oblasti računovodstva, a posebno revizije, u toj vrsti specijaliziranja prolazi se ozbiljna edukacija, polaganje stručnih ispita, dobijaju se posebni certifikati, status ovlaštenih revizora. U konkursu su bili navedeni posebni uvjeti gdje se tražilo, uz posjedovanje stručne spreme, i iskustvo u oblasti računovodstva i revizije, između ostalog, i to najmanje deset godina.

U napomeni navedenoj u izvještaju o utvrđivanju rang liste, prilikom usvajanja, piše da je član privremene zajedničke komisije oba doma Parlamenta BiH Nermin Mandra izrazio sumnju da kandidatkinja Neda Močević ne ispunjava uvjete u pogledu radnog staža. Tumačenje koje je dao sekretar, bilo je da svi ispunjavaju uvjete pristupanja na intervju. Ne traži se radni staž nego radno iskustvo. A Neda Močević nema deset godina radnog iskustva u ovim poslovima. Ne može ga ni imati jer je diplomirala krajem 2014. godine. Kako je moguće da onda je prošla provjeru da ispunjava uvjete konkursa i da je došla u ocjenjivanje. Ovdje nešto ozbiljno ne štima. Ovo je propust formalno pravni. Nije mogla doći na intervju. Da ne kažem da ova kandidatkinja, po onom što ja iščitavam iz ovih papira, nema dana radnog iskustva u oblasti računovodstva i revizije, a treba biti zamjenik glavnog revizora - ukazao je Đonlagić.

Dodao je da bi se i on kao doktor ekonomskih nauka dobro preispitao da li bi se prijavio na ovakav konkurs.

Za imenovanje Hajtića i Močević bilo je dovoljno ruku. Protiv su bili, osim Đonlagića, zastupnici Safet Softić (SDA), Džemal Smajić (SBiH), te Želimir Nešković (SDS). Suzdržan je bio Zlatko Miletić (Za nove generacije), dok su za bili delegati iz HDZ-a Dragan Čović, Zdenko Ćosić i Marina Pendeš, iz SNSD-a Nikola Špirić, Sredoje Nović i Snježana NOvaković-Bursać, te Kemal Ademović (NiP) i Ilija Cvitanović (HDZ 1990).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...