DŽENAN ĐONLAGIĆ, OTVORENO: "Dodik dotjerao cara do duvara, sada je sve na pravosuđu" (VIDEO)

"Jedini vlasnik je država BiH. Dodik to zna. To pitanje definiše pitanje suverenosti države",  naglasio je Đonlagić.

  • Politika

  • 11. Sep. 2023  11. Sep. 2023

  • 0

Sud Bosne i Hercegovine danas je potvrdio optužnicu protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića.

Optužnica je podignuta zbog krivičnog djela neprovođenje odluke visokog predstavnika. Za napad na Ustav, rušenje ustavnog poretka nema optužnice. O tome i još brojnim temama, govorio je Dženan Đonlagić, delegat u Domu naroda PSBiH-a za Hayat TV

"Konačno. Svi znamo da je Dodik u političkom smislu već dugi niz godina dotjerao cara do duvara. Ostalo je da vidimo da li pravosuđe BiH može do kraja izvesti ono što Tužilaštvo BiH stavlja na teret Dodiku sa aspekta njegove pozicije koju obnaša kao predsjednik entiteta RS. Radi se o uređenoj optužnici, potvrđenoj. Nema više komentarisanja optužnice kao takve. Još uvijek ne znamo puni sadržaj onoga što je Tužilaštvo BiH napisalo u optužnici jer je u prethodnom postupku sud tražio uređenje optužnice, da se na konkretniji način opiše ono što bi trebalo da bude počinjenje krivičnog djela. Radi se o tome da je entitetski nivo vlasti prekoračio svoja ovlaštenja i uradio nešto što po Ustavnu BiH nije mogao, preuzeo je ovlaštenja Parlamentarne skupštine BiH i izglasao određene entitetske zakone. Prema Krivičnom zakonu i prema izmjeni Krivičnog zakona koju je donio visoki predstavnik, to su krivična djela koja mu se stavljaju na teret. Sada idemo da vidimo da li će Tužilaštvo uspjeti iznijeti tu potvrđenu optužnicu", rekao je Đonlagić. 

Bečki list Der Standard piše da će Dodik zapaliti požar u BiH kad mu to naredi Putin. Prošlo je vrijeme tenkova i pušaka, prošlo je vrijeme i paradajza, pa moramo jajima, ovako je Milorad Dodik komentarisao najavljenu posjetu visokog predstavnika Christiana Schmidta RS-u. Za razliku od prošle sedmice, kada je tvrdio da u RS-u pripremaju uredbu o hapšenju i deportaciji Schmidta, jučer Dodik kaže da će ga štititi od građana.

"U političkom smislu, Dodik se nije promijenio u onom kontekstu u kojem su nas ubjeđivali njegovi koalicioni partneri. Ova vrsta dizanja političke tenzije je vezana samo za jedno ustavnopravno pitanje, a to je pitanje državne imovine. To je sad na stolu. Svi znamo da se to pitanje mora riješiti, da je država vlasnik imovine, a nikako sa aspekta onoga šta su očekivanja Dodika. Visoki predstavnik najavljuje kroz preraspodjelu, to su termini koji su neprihvatljivi. Nedopustivo je šta je visoki predstavnik kazao, a kazao je osnivanje zajedničke agencije. Taj termin zajedničke je neustavan. Ustav BiH prepoznaje institucije BiH, ne postoje zajedničke institucije. Pitanje državne imovine ne može biti pitanje nikakve agencije. Jedini vlasnik je država BiH. Dodik to zna. To pitanje definiše pitanje suverenosti države", naglasio je Đonlagić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...