ZASTUPNIK SDA ŠERIF ŠPAGO: "Odbijanjem smanjenja enormnih primanja vladajuća većina pokazala svoju beskrupuloznost"

"Da će u konačnici odbiti Prijedlog koji sam uputio kao predsjedavajući Kluba zastupnika SDA, bilo je jasno već krajem januara ove godine..."

  • Politika

  • 15. Jun. 2023  

  • 2

Nakon što su omogućili enormno povećanje plaća državnih zastupnika i ministara, vladajuća većina je današnjim odbijanjem Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine spriječila smanjenje primanja najplaćenijih zvaničnika na državnom nivou, tvrdi u izjavi za javnost Šerif Špago, šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

Kako navodi, činjenica da delegati iz vladajuće većine u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu ni obrazložili odluku da ne podrže Prijedlog dovoljno govori o "potpunom izostanku empatije i iskazivanje beskrupuloznosti u namjeri da sebi osiguraju primanja koja su čak sedam puta veća u odnosu na prosječnu plaću u BiH."

"Da će u konačnici odbiti Prijedlog koji sam uputio kao predsjedavajući Kluba zastupnika SDA, bilo je jasno već krajem januara ove godine, kada su mu članovi Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma iz vladajuće većine dali negativno mišljenje.

Ranija argumentacija o potrebi pronalaska „sistemskih rješenja“ i navodna zabrinutost za nesrazmjerno povećanje plaća su se i na današnjoj sjednici Doma naroda ispostavili kao izgovori i uvertira za povećanje ionako visokih primanja za više od 600 KM", ističe Špago.

   

Po njegovoj ocjeni, odgovornost za ovu situaciju snosi isključivo vladajuća većina, kako oni koji su direktno glasali protiv Prijedloga tako i oni koji su ranije opstruisali njegovo usvajanje ili su "omogućili SNSD-u potpunu kontrolu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...