VLADIMIR PUTIN PORUČIO IZ SANKT PETERBURGA: "Ukrajinci ostaju bez vlastitog oružja, nemaju šanse"

Kaže da bi gospodarstvo moglo porasti do 2% ove godine jer se oporavlja od prošlogodišnjeg smanjenja u svjetlu sveobuhvatnih zapadnih sankcija. Putinova prognoza rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) slična je onima drugih ruskih vlasti.

  • Svijet

  • 16. Jun. 2023  

  • 4

Ukrajina će uskoro ostati bez vlastite vojne opreme i oružja, izjavio je Vladimir Putin govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Ruski predsjednik rekao je da će predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, uskoro biti potpuno ovisan o opremi koju isporučuje Zapad, prenosi Index.hr.

Putin je dodao da Ukrajina nije napredovala u svojoj protuofenzivi te je izjavio da njena vojska "nema šanse" protiv ruske. Putin u govoru u Sankt Peterburgu predvidio da će rusko gospodarstvo ove godine porasti za 2% Ruski predsjednik započeo je govor govoreći o ekonomskoj situaciji u zemlji, uvjeravajući ljude da socijalna davanja dobro funkcioniraju i da su plaće porasle.

Kaže da bi gospodarstvo moglo porasti do 2% ove godine jer se oporavlja od prošlogodišnjeg smanjenja u svjetlu sveobuhvatnih zapadnih sankcija. Putinova prognoza rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) slična je onima drugih ruskih vlasti.

"Zapadnim tvrtkama ne bi trebalo dopustiti povratak"

Govoreći o odlasku zapadnih tvrtki iz Rusije nakon početka invazije na Ukrajinu, Vladimir Putin rekao da Rusija ne želi da se one vrate. Na forumu kaže da zemlja "više-manje" uspijeva pokriti vlastite potrebe i da je bilo "oko 90.000 novih registracija tvrtki".

"Ne mislim da je tajna da kada razgovaram s ruskim poslovnim ljudima, oni zapravo naglašavaju činjenicu da zapadnim tvrtkama ne bi trebalo dopustiti povratak", dodao je.

"Na svim ovim međunarodnim ekonomskim forumima i sastancima glavni zahtjev prema meni bio je da ruske tvrtke ne dopuste povratak zapadnih tvrtki", rekao je Putin.

"Razvili smo znatno bolje odnose s našim partnerima"

Priznao je da Rusija mora povećati svoje obrambene troškove kako bi osigurala svoju sigurnost. Na međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu kaže da su javne financije zemlje općenito uravnotežene, ali da to ovo područje koje treba povećati.

"Danas su naše javne financije općenito uravnotežene, postoji mali trenutačni deficit saveznog proračuna. Naravno, dodatna sredstva su bila potrebna za jačanje obrane i sigurnosti, za kupnju oružja, mi smo dužni to učiniti kako bismo zaštitili suverenitet naše zemlje", rekao je.

"Govorilo se da ćemo biti izolirani - baš naprotiv, razvili smo znatno bolje odnose s našim trgovinskim partnerima", rekao je Putin. Rusija, dodao je, nije zainteresirana za razvijanje veza s partnerima koji podržavaju "barbarske prakse" i koji su "politički motivirani".

"Patimo zbog nedostatka kvalificiranih radnika"

Tvrdi da se razvija multipolarni ekonomski sustav - koristeći terminologiju koju ruski dužnosnici koriste napadajući ono što nazivaju zapadnom hegemonijom. "Rusija će biti značajan dio svjetske ekonomije", izjavio je ruski predsjednik.

Rusija "pati" zbog nedostatka kvalificiranih radnika, smatra Putin, dok na ekonomskom forumu ističe da je zapošljavanje "u središtu" njegove "pažnje". Kaže da su politike zapošljavanja "vrlo važne" trenutno, i da zemlja treba pružiti "građanima priliku da sudjeluju u svemu ovome i razvijaju se".

"Patimo zbog nedostatka kvalificiranih radnika i očito je da su strukturalne politike zapošljavanja vrlo važne i zapošljavanje je u središtu naše pažnje", kaže on. Dodaje da se "posebna pažnja" treba posvetiti područjima gdje je nezaposlenost vrlo visoka.

"Moramo ubrzati mjere"

Putin se požalio na "neprijateljske nacije". "Neprijateljske nacije ne žele dopustiti ruskim poduzetnicima pristup svojim tržištima", poručio je. Govorio je o BDP-u, obrambenim troškovima i nezaposlenosti, potom spomeno i na pomoć ruskim poduzećima. Ruski predsjednik kaže da poduzetnici u zemlji "ranije nisu uspjeli" zbog načina na koji ih tretiraju strane nacije.

"Ovi ljudi prethodno nisu uspjeli. Često zbog inzistiranja neprijateljskih stranih nacija koje jednostavno ne žele dopustiti ruskim poduzetnicima pristup svojim tržištima", kaže on.

"Očito moramo ubrzati mjere ovdje i pojednostaviti postupak registriranja ruskih poduzeća, posebno kada su blokirani od strane stranih zemalja", istaknuo je. Najavio da će Rusija pokrenuti sustav mjera "zakonodavne pravne zaštite" kako bi pomogla tvrtkama koje imaju "poteškoće na ovom području".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...